Procesele decizionale – emoție versus informație

emotie decizii business

În era în care totul se bazează pe Big Data, totul este structurat în grafice și infografice, iar statisticile sunt cel mai important factor în luarea de decizii strategice pentru companii, unde își mai găsesc locul intuiția, emoțiile, elementele imposibil de măsurat și evaluat care stau, de fapt, la baza oricărei hotărâri?

În peisajul crizei, și al recent începutei perioade post-criză economică, cifrele sunt moneda de schimb interdepartamentală, în încercarea unora și a altora să convingă managerii să aleagă o opțiune sau alta în strategia de dezvoltare sau de marketing a companiei. Pentru că aceste cifre sunt singurele certitudini pe care le avem, iar o decizie bazată pe un ”eu simt că” nu mai este acceptabilă.

The Fortune Knowledge Group a lansat Only Human, un studiu global care își propune să demonstreze că emoția joacă în continuare, în ciuda celor spuse mai sus, un rol covârșitor în luarea de decizii. După chestionarea a 720 de manageri seniori, Only Human a descoperit că aproape două treimi (65%) dintre manageri spun că factorii subiectivi, care nu pot fi cuantificați (inclusiv concepte precum cultura organizațională sau valorile corporației) fac diferența atunci când evaluează propuneri concurente. Doar 16% dintre manageri nu sunt de acord cu această idee.

Reputația, încrederea, instictul joacă și ele un rol uriaș în luarea de decizii mai ales când vine vorba de partenerierea cu alte businessuri. Deși numerele ajută, ele nu sunt factori decizionali. ”Riscurile profesionale sunt riscuri personale. De aceea, deși datele clare ne informează și colorează deciziile, în ultimă instanță suntem influențați de emoție și alegem cu inima, nu cu datele,” scriu cercetătorii de la Only Human, citați de business.com.

Deși noțiunea de decizie emoțională în business contrazice ceea ce ni se spune mereu despre afaceri, realitatea este că suntem cu toții doar oameni. Businessul merge cel mai bine atunci când angajații care produc bunuri și servicii sub umbrela sa se simt pasionați și dedicați, iar clienții simt că sunt repectați când ceea ce primesc este valoros. A simți este verbul omniprezent. Rezultatele studiului relevă că emoțiile surclasează statisticile, dar în același timp acestea din urmă sunt necesare pentru a putea lua o decizie educată.

Practic, potrivit acestor descoperiri, am putea deduce faptul că este imperativ ca businessurile care vor să influențeze deciziile altor persoane să declanșeze în acestea emoții, dorința de conectare, de parteneriere, de acțiune. Businessul este mult mai personal decât ne dorim să acceptăm.

Pentru a putea aplica aceste idei în practicile personale de business este important să începeți de la nivel de creare și consolidare a relațiilor. Networkingul și conexiunile personale sunt cele care vă vor conduce spre clienți noi, dacă ele sunt generate și întreținute cu respect, consistență și însemnătate.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •