5 mituri despre tranzițiile în carieră

5 mituri despre tranzitiile in cariera

Tranzițiile în carieră sunt dificile. Nu este ușor să schimbi un loc de muncă, să fii relocat sau să încerci un domeniu nou. Cu toate acestea, nu există creștere fără schimbare. Majoritatea oamenilor evită schimbările din cauza fricii. Rămân într-un domeniu care nu le place sau într-un colectiv nepotrivit din teama de necunoscut. Iată cinci mituri care te împiedică să evoluezi în carieră și să îți atingi potențialul maxim.

Este dificil

Unul dintre cele mai comune mituri legate de tranzițiile în carieră este că va fi foarte dificil. Ne gândim că este nevoie de foarte mult timp și energie pentru a face orice fel de schimbare. Într-adevăr, există un nivel de disconfort atunci când treci printr-o schimbare, însă satisfacția care vine ulterior merită tot efortul. Fă o listă cu avantajele care vin odată cu schimbarea, dar și cu costurile pe care le implică aceasta. Compară-le și o sa observi că te vei afla în câștig.

Nu este momentul potrivit

Simți că programul tău este foarte încărcat și abia ai timp să rezolvi probleme pe care le ai, cu atât mai puțin să gestionezi o schimbare în carieră. Problema este că niciodată nu vei fi suficient de pregătit pentru a face o schimbare. Întotdeauna vor fi probleme de rezolvat și lucruri de făcut. Cel mai bine este să acționezi fără a mai da putere fricilor tale. Fă pași către direcția pe care ți-o dorești și vezi ce îți viața atunci, înainte de a face orice presupunere.

Nu cunosc oamenii potriviți

Mulți oameni evită să facă orice schimbare din cauză că nu consideră că știu oamenii potriviți care să îi ajute în acest proces. Ideea este de a te îndrepta către acești oameni făcând schimbarea. Nu ai cum să ajungi la ei decât dacă faci pași către ei. Fă o listă cu oamenii care lucrează în compania la care vrei să aplici sau în departamentul în care vrei să te muți. Urmărește evenimentele la care merg și alătură-te pentru a-i cunoaște. Totodată, urmărește-i pe rețelele de socializare pentru a afla mai multe informații despre ei. Nu trebuie să te îngrijoreze faptul că nu cunoști oamenii. Există un început pentru toate.

Ce o să spună lumea?

Părerea celor din jur atunci când dorim să facem o schimbare mare este esențială pentru unele persoane. Acestea se gândesc în mod constant la ce o să spună persoanele din jur despre decizia lor. Trebuie să accepți faptul că niciodată nu vei reuși să mulțumești pe toată lumea. În timp ce vor fi oameni care te vor susține, vor exista și oameni care te vor critica. Important este ceea ce crezi tu despre decizia ta. Suntem diferiți, prin urmare doar părerea ta este cea care contează. În plus, este foarte probabil să îi inspiri pe mulți dintre ei cu decizia ta. Poate se gândeau de mult timp la același lucru, însă nu au găsit curajul de acționa.

Nu am competențele necesare

Lipsa competențelor necesare nu trebuie să te oprească din a face o schimbare. Suntem cu toții într-un proces continuu de învățare, așa că poți oricând dobândi cunoștințele de care ai nevoie. Fă o lista cu abilitățile pe care le ai pentru noul post și concentrează-te pe ele. În acest fel, vei reuși să te vinzi mai bine în cadrul interviului. Totodată, fii conștient de lipsurile pe care le ai și găsește căi de a le dobândi. Fii sincer la interviu. Deseori, angajatorii aleg oameni cu entuziasm și pasiune, deoarece știu că pot învăța pe parcurs. În schimb, pasiunea nu poate fi învățată, chiar dacă competențele există.

Citește și Ce faci când nu te mai pasionează cariera aleasă?

Sursa: www.entrepreneur.com

Foto: Pixabay

  •  
  •  
  •  
  •  
  •