Nu există transformare organizațională fără transformare personală

„Transformare” este un cuvant pe care il intalnesc des in mediul organizational

Aici este un alt punct în care intervin în calitate de coach: capabilitatea liderilor de a crea o viziune împărtășită, care inspiră angajații să facă ce nu au mai făcut până acum, abilitatea lor de a explica și prezenta realitatea curentă, cu sinceritate, fără a arăta cu degetul și a învinovăți. Modul în care ei gestionează apoi tensiunea creativă care se creează între viziune și realitate este o cheie importantă în schimbare. Antrenând conducători și echipe de conducere, am văzut impactul major pe care îl are în organizație (și mai ales la nivel personal), modul în care aceștia gestionează tensiunea. În procesele de transformare, tensiunea apare firesc – atunci când vedem clar unde vrem să mergem (viziunea) și acceptăm, cu sinceritate, realitatea curentă, unde suntem acum. Procesul de transformare are nevoie de timp și angajament: aici văd frecvent conducători care nu gestionează bine tensiunea și se panichează, angajamentul lor este „testat”: fie reduc obiectivele setate, fie acționează pripit, din panică… Încrederea în proces și în oameni este una dintre lecțile învățate din coaching, pentru mulți dintre conducătorii pe care i-am antrenat.

Nu vreau este să generalizez și nici nu pot spune că am o rețetă – fiecare proiect de transformare are loc într-un ecosistem anume, diferit de cel al unui alt proiect care poate părea similar. Sunt câteva puncte unde coachingul creează valoare adăugată foarte mare pentru toți cei implicați și pentru organizație ca întreg. Vreau să mai subliniez un singur lucru: gestionarea eșecului. Sunt mulți cei care ne încurajează să dezvoltăm o cultură organizațională care îmbrățișează eșecul. Pentru a inova, a învăța și a schimba continuu, este nevoie de greșeli. Însă în „tranșee”, eșecul doare de fiecare dată. Și costă de fiecare dată. Știu mulți lideri care, explicit, au invitat organizația să fie deschisă la greșeli, să facă publice eșecurile, fără să le mai ascundă sub covor, însă tot ei au fost cei care au pedepsit aspru atunci când eșecul a apărut.

Concluzionez acest articol într-o notă pragmatică despre coaching în procesele de transformare: aduce valoare adăugată foarte mare. Sunt multe studii care arată specific care este ROI-ul investiției, însă, pentru mine, adevărata valoare pe care o aduce este aceea că transformă, în primul rând, liderii. În viziunea mea, nu există transformare organizațională fără transformare personală.

(Foto: Magalita B., www.flickr.com)