Anul provocărilor. Cum văd oamenii de afaceri evoluția business-ului în 2019

Anul provocarilor. Cum vad oamenii de afaceri evolutia business-ului in 2019

Potrivit ,,Barometrului privind starea economiei’’, printre celelalte temeri indicate de investitori se află accentuarea inflației, fenomen strâns legat de creșterea prețurilor la utilități (carburanți, energie, gaze etc.),  scăderea comenzilor, reducerea investițiilor, incertitudinea privind cadrul fiscal și adâncirea crizei de pe piața muncii.

,,Apetitul pentru investiții se anunță a fi mult mai temperat în 2019. În condițiile unui cadru fiscal impredictibil, pe fondul scumpirii utilităților și a posibilei deprecieri a leului, oamenii de afaceri se tem că planurile de business ar putea fi date peste cap. Politica pașilor mărunți va fi adoptată de  tot mai mulți investitori, mai ales că 2019 va fi un an plin de provocări și în mediul politic, cu consecințe pe măsură’’, afirmă analiștii.

Domeniile cu potențial în 2019

Dincolo de temerile privind cadrul macro-economic, Barometrul Frames indică și domeniile cu potențial investițional din 2019, așa cum reies din estimările oamenilor de afaceri.

Întrebați care sunt sectoarele care vor aduce profit în acest an, cei mai mulți managerii indicat agricultura (43%), comerțul (41%), sectorul IT (37%) și transporturile (29%).

,,Imobiliarele, altădată în topul investițiilor, se anunță a fi un domeniu plin de provocări în 2019, pe fondul preconizatei stopări a Programului Prima Casă și a restrângerii accesului la credite. După un an 2018 excelent, agricultura se anunță a fi, și în acest an, cel mai promițător sector al economiei, alături de comerț. IT-ul, de la producția de software la serviciile de suport, continuă să se afle printre domeniile cu cea mai mare rată de profitabilitate, în timp ce transporturile vor continua să beneficieze de o cerere în creștere, pe fondul continuării politicilor de stimulare a consumului. În topul domeniilor de interes pentru investitori se mai află serviciile de depozitare, curieratul, industria mobilei și serviciile de suport pentru populație”, afirmă experții de la Frames.

Întrebați care ar fi măsurile pe care autoritățile ar trebui să le ia în 2019 pentru a asigura economiei un climat investițional favorabil, peste 80% dintre investitori au indicat înghețarea cadrului fiscal.

,,Un Cod Fiscal bătut în cuie, fără măsuri luate de pe o zi pe alta, care să ofere predictibilitate – aceasta se anunță a fi, și în 2019, principala solicitare a mediului de afaceri în relația cu autoritățile. Temerile investitorilor sunt că deciziile fiscale majore anunțate în decembrie 2018 ar putea fi urmate, mai ales în primele două luni din 2019, de alte măsuri menite să taxeze și mai mult mediul de afaceri, în contextul provocărilor bugetare”, arată Barometrul Frames.

Printre celelalte doleanțe ale investitorilor în relația cu autoritățile se mai află extinderea infrastructurii de transport, reducerea birocrației administrative, simplificarea metodologiei de acces la fondurile europene și dezvoltarea serviciilor de suport informatizate.

,,Simplificarea relației dintre companii și administrație se află în prim-planul solicitărilor mediului de afaceri. Mai puține proceduri, acte, facilitarea serviciilor de asistență online, inclusiv de plată, și reducerea birocrației din sectorul fondurilor UE, acolo unde accesul la finanțare rămâne în continuare extrem de dificil. Dezvoltarea infrastructurii rămâne, bineînțeles, principala cerință a mediului de afaceri, indiferent că vorbim de autostrăzi, cale ferată, transport aerian și naval. Atragerea investițiilor străine, în sectorul greenfield, va depinde în mare măsură de modul în care autoritățile vor trata acest aspect”, au mai spus analiștii de la Frames.

Foto: Pixabay

Citește și Două miliarde de tineri riscă să devină inadaptați la piața muncii în cea de-a patra revoluţie industrială