Apetitul pentru business, în scădere. Multe companii pun pe ,,hold’’ investițiile în 2019

Domeniile cu cele mai riscante afaceri

Potrivit datelor prezentate de Sierra Quadrant, cele mai multe firme aflate într-o situație de risc s-au înregistrat în domeniile cele mai active din economie, atât ca număr de companii, cât și ca valoare a cifrei de afaceri.

Astfel, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în 2018 în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 2.606 (minus 7,69%), urmat de construcții (1.277), industria prelucrătoare (974), hoteluri și restaurante (629) și transport și depozitare (564).

În ceea ce privește suspendările de activitate, cele mai multe cazuri au fost, anul trecut, în comerț (5609), în creștere cu 17% față de anul precedent, domeniu urmat de alte activități de servicii (1625), activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (1490), construcții (1362) și industria prelucrătoare (1225).

În ceea ce privește dizolvările, cele mai multe s-au înregistrat în comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (10.788), în creștere cu 12% față de anul precedent, sector urmat de construcţii (3.264), cu un avans de aproape 10% și de activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, cu 3.075 de cazuri.

“Într-o economie în care creditul furnizor s-a extins îngrijorător de mult, firmele insuficient capitalizate cad pradă blocajului financiar, neîncasarea unor facturi într-un termen optim ducând la suspendarea activității. Dincolo de blocajul financiar, multe dintre firmele ajunse în criză nu au planuri de investiții bine conturate, cu strategii de risc, iar dacă le au, acestea nu țin cont de realitățile din economie”, afirmă experții Sierra Quadrant.

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •