Apetitul pentru business, în scădere. Multe companii pun pe ,,hold’’ investițiile în 2019

2019, un an plin de provocări

Potrivit analizei Sierra Quadrant, 2019 se anunță un an plin de provocări pentru mediul de afaceri. Deprecierea monedei naționale din ianuarie și creșterea semnificativă a prețurilor din sectorul energiei sunt doar două dintre semnalele care vin să contureze această perspectivă.

“ Instabilitatea fiscală, creșterea costurilor operaționale și posibila restrângere și scumpire a finanțării, la care se adaugă accentuarea crizei din piața muncii, se vor afla în prim-plan”, estimează Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.

“Pentru companii, va fi o adevărată provocare să își creioneze un plan de business coerent. Probabil că vom asista la o politică de expectativă în multe domenii, investițiile urmând să fie puse în stand-by. Consolidarea afacerilor, privită din prisma asigurării resurselor financiare, a lichidității, se va afla în prim-plan, în condițiile în care, în multe domenii, există deja semnale de încetinire”, a mai declarat acesta.

Potrivit analizei Sierra Quadrant, în acest condiții, asigurarea unor măsuri suplimentare de prevenire a riscului în afaceri trebuie să fie în prim-planul preocupărilor managerilor.

“Într-o economie în care peste 95% dintre companii nu au rezerve financiare, intrarea în insolvență sau în faliment a unui partener poate atrage după sine consecințe grave pe întreg lanțul economic. Asigurarea unor mecanisme de prevenție, dincolo de resursele financiare, precum o mai bună informare privind condițiile de business și parteneri sunt esențiale în actualul context”, afirmă experții.

Pe de altă parte, specialiștii în insolvență de la Sierra Quadrant consideră că oamenii de afaceri trebuie să realizeze o mai bună estimare a dimensiunii afacerilor, multe companii intrând în insolvență pentru că și-au supraestimat veniturile, au avut așteptări mult prea optimiste legate de potențialul economic al industriei, al locației sau al partenerilor, furnizori și clienți.

“De la primele semne de criză, este esențial ca managerii să caute suport de specialitate. Încercarea de rezolvare a unor probleme financiare doar prin simpla tăiere de bugete și disponibilizări s-a dovedit o experiență cu multiple valențe negative”, mai spun experții de la Sierra Quadrant.

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •