Restauratorul

De cate ori ma intalnesc cu un client in coachingul individual sau de echipa, imi amintesc cuvintele lui

Cea de-a treia categorie, restauratorii, se pierde în peisajul unui târg de antichități animat. Aproape invizibili, ei sunt cei care cunosc valoarea oricărui fragment și pot să reconstituie o operă de artă, construind cu dăruire și răbdare din trecutul ei un viitor. Negustorii îi ocolesc, iar colecționarii îi respectă pentru că sigur vor avea nevoie de ei, la un moment dat.

Pe domnul P., un restaurator de notorietate în lumea anticarilor, l-am cunoscut acum 18 ani, pe vremea când organizam un târg de antichități. Deși el însuși artist creator, se remarcase prin măiestria recondiționărilor rafinate, care refac vizual și geometric intenția inițială a autorului. L-am întrebat cum hotărăște care sunt obiectele care merită și pot fi recondiționate. Răspunsul lui a fost: “Nu eu aleg obiectele, ele mă aleg pe mine. Orice operă de artă are această putere, doar că nu vorbește”.

De câte ori mă întâlnesc cu un client în coachingul individual sau de echipă, îmi amintesc cuvintele lui și replic: “A mea vorbește”.

Deși apreciez farmecul interogativ al negustorilor sau demersul judicios al colecționarilor de idei, mă regăsesc mai mult în paradigma de restaurator al gândurilor celor cu care interacționez, care mă poartă spre imaginea ideală purtată în ei.

(Foto: Département des Yvelines, www.flickr.com)

  • 7
  •  
  •  
  •  
  •