Reziliența și disciplina – sau cum ne pregătim mai bine pentru provocări?

Disciplina organizationala si reconectarea oamenilor la un scop mai inalt si la o viziune pe termen mai lung ne vor ajuta sa iesim la lumina

Autodisciplina este abilitatea de a rezista impulsurilor, elementelor care te distrag și capacitatea de a-ți menține concentrarea și direcția, în așa fel încât să reușești să duci la bun sfârșit lucrurile pe care ți le propui, chiar și în momentele în care acestea încep să pară imposibile. Aspirațional, pentru mulți dintre noi. Se poate replica: ”Ușor de spus, mai greu de făcut!”.

Cercetările din domeniul rezilienței arată că abilitatea de a fi autodisciplinat este esențială pentru a reduce stresul și a face față presiunilor în situații dificile. O parte dintre studiile făcute în legătură cu reziliența au avut ca subiect forțele de pompieri din regiuni încercate recurent de focuri puternice, cum ar fi Australia. Dacă analizăm activitatea pompierilor sau a militarilor, observăm că disciplina antrenamentului zilnic, menținerea anumitor rutine de hrană și de somn, o anumită calitate și rigoare a relațiilor și a modalității de interacțiune sunt parte din pregătirea lor. Nu numai că ajută să facă față în situații extreme însă, ce este și mai important, îi ajută să se poată întoarce la locul de muncă, unde sunt întotdeauna situații extreme, revenindu-și rapid, după fiecare experiență. Asigurând continuitate contribuției lor așa cum fiecare lider care dorește să asigure viitorul organizației sale.

Principiile care ajută la dezvoltarea auto disciplinei

Principiul contribuției

Să spune că dacă ai un sens clar în viața și muncă și, dacă înțelegi cum să crești valoarea contribuției tale pentru cei din jur, vei fi mult mai capabil să fi rezilient. Este dovedit prin cercetare că cei care au un scop și un sens al vieții personale și profesionale bine definit se îmbolnăvesc mai puțin și declară că sunt mult mai mulțumți și fericiți cu viața lor decât cei care nu au definit acest sens.

Principiul contribuției schimbă paradigma de leadership tradițională și ne cere să reflectăm mai mult asupra valorii adăugate pe care o creăm prin relațiile pe care le stabilim, modul de colaborare și felul în care reușim să facem vizibile oamenilor toate cele de mai sus. În continuare, rezultatele sunt importante. Pe termen lung, contribuția este cea care menține motivația și creează angajament și mobilizare.

Conducerea pe bază de contribuție și pornind de la valori comune aduse la suprafață, discutate și agreate, face ca lucrurile să pară mai ușoare, în orice fel de echipă. Când există sentimentul că ”are sens ceea ce faci și contează”, efortul pe care îl depui să respecți contribuțiile altora și felul în care tu însuți duci lucrurile la bun sfârșit este mai mic. Autodisciplina devine posibilă pentru că este fundamentul unei contribuții de calitate.

Citește și: Scrisoare către mine, antreprenorul de peste un an

  •  
  •  
  •  
  •  
  •