Studiu Valoria: 63% dintre companii spun că se vor schimba radical în următorii 3-5 ani datorită digitalizării

Studiu Valoria: 63% dintre companii spun ca se vor schimba radical in urmatorii 3-5 ani datorita digitalizarii

Conform studiului „Barometrul digitalizării 2020” realizat de Valoria în colaborare cu Doingbusiness.ro, deși numai 4 din 10 companii (41%) au dat responsabilitatea acestui proces unui membru al conducerii, 6 din 10 (63%) spun că modul lor de funcționare se va schimba radical în următorii 3-5 ani datorită digitalizării.

Tendințele care vor marca marketingul B2B în anul 2021

„Barometrul digitalizării este studiul care arată cum abordează digitalizarea companiile din România. Studiul impune prin distribuția respondenților în funcție de industrie, venituri, poziția de conducere și perspectiva comparativă a datelor de la cele trei ediții de până acum. Asemenea unei substanțe de contrast,  acest studiu pune în evidență abordarea pe care o au companiile acum. Clasificarea companiilor pe nivele de maturitate, identificarea obstacolelor cu care acestea se confruntă și măsurarea impactului digitalizării asupra cifrei de afaceri, profitului, numărului de angajați sau valorii companiei fac din Barometrul digitalizării un studiu de referință”, spune Constantin Măgdălina, Expert Tendințe și Tehnologii Emergente, co-autor al cercetării.

Numai 8% dintre companii sunt lideri în digitalizare

Procesul de digitalizare este unul complex deoarece are legătură cu numeroase aspecte din viața unei companii, de la model de business și domeniu de activitate, la strategie, procese și resurse. Față de rezultatele studiului din anul 2018, în ediția din acest an, procentul companiilor care au tehnologii indecvate care conduc la o utilizare limitată a datelor digitale scade ușor, de la 23% la 21%. Cea mai mare scădere, de la 37% în 2018 la 31% în 2020, o vedem la companiile care au început să implementeze tehnologii digitale și/sau să elaboreze o strategie pentru transformarea digitală.

Deși companiile care sunt lideri ai digitalizării și care au obținut beneficii substanțiale în urma transformării digitale au crescut numai cu un punct procentual până la 9% la fel ca și companiile avansate pe acest drum, procentul companiilor care au o direcție strategică pentru transformarea digitală crește de la 24% în 2018 la 30% în 2020.

Obstacole în calea digitalizării

În continuare, principalul obstacol pe care îl văd companiile în calea transformării digitale este chiar percepția pe care o au în acest moment că nu au consumatori digitali. Aceasta indică nevoia pentru o mai bună înțelegere a mecanismelor interacțiunii digitale cu consumatorii, având în vedere că se intensifică preferința pentru cumpărarea online. Pe locul al doilea, 35% dintre companii în 2020 vs. 38% în 2018, spun că principalul obstacol este rezistența la schimbare, urmate pe locul al treilea de 33% în 2020 vs. 40% în 2018 care percep costurile asociate ca fiind prea mari.   

Citește și: Provocările din departamentul de HR în contextul pandemiei și viitorul forței de muncă

În 2020, rezistența la schimbare este văzută ca obstacol de 20% dintre companiile puternic influențate de digitalizare, dar numai de 13% și respectiv 7% dintre cele mediu și puțin infliențate de acest proces transformațional. Lipsa competențelor digitale în cadrul managementului are procente care variază de la 10% la companiile puternic influențate, la 9% la cele mediu influențate și apoi la 13% în cazul celor puțin influențate de digitalizare.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •