Managerii departamentelor IT ale companiilor consideră că rețelele wireless sunt cel mai vulnerabil element al unei infrastructuri IT. Aproape jumătate dintre aceștia sunt de părere că o rețea Wi-Fi fără parolă reprezintă un risc, pentru că se pot pierde date importante pentru companie sau clienți.
Potrivit unui studiu Fortinet, 49% dintre managerii departamentelor IT au clasat rețelele wireless că fiind cele mai expuse din punct de vedere a securității, în timp ce 29% dintre respondenți consideră rețeaua centrală că fiind un punct vulnerabil. Bazele de date (25%), aplicațiile (17%) și spațiile de stocare (11%) sunt considerate că fiind mai puțin expuse din punct de vedere al securității.
Citește și: Cum se prezintă business-urile din România pe internet
Totodată, 43% dintre cei chestionați oferă acces vizitatorilor la rețeaua wireless a companiei, iar 13% dintre companii oferă acest acces fără nicio măsură de control.
Studiul Fortinet relevă că securizarea insuficiență a rețelei wireless este una dintre preocupările a 92% dintre CIO intevievati. Situația ne este deloc surprinzătoare, mai ales pentru că o treime dintre rețelele wireless create pentru angajați nu au nici măcar autentificare că măsură de securitate de bază.
Fără metode de securitate
În plus, 37% dintre respondenți au recunoscut că nu au implementate nici măcar cele mai simple metode de securizare prin autentificare. Un număr semnificativ de companii (39%) trec cu vederea funcționalitățile de firewall și anti-virus când vine vorba de rețelele wireless.
Alte măsuri de securizare ce presupun protecția rețelei centrale prin IPS (implementat de 41%) controlul aplicațiilor (37%) și filtrare URL (29%) sunt parte a și mai puține structuri wireless.
Citește și: Bill Gates – Internetul nu va salva lumea
Când au fost întrebați despre măsurile pe care le vor aplică în viitor asupra rețelelor wireless, majoritatea respondenților au răspuns că se vor concentra pe cele mai cunoscute funcționalități a firewall și autentificare, în timp ce doar 23% consideră că este important să prioritizeze implementarea tehnologiilor complementare a IPS, anti-virus, control al aplicațiilor și filtrare URL a pentru protecție împotrivă unui spectru larg de amenințări cibernetice.
Managementul din cloud devine standard
Conform acestui studiu, structurile wireless administrate dintr-un punct de control local sunt de domeniul trecutului, fiind o metodă de administrare din ce în ce mai rar întâlnită (28%).
Trendul de administrare prin intermediul platformelor cloud este în creștere, doar 12% dintre managerii IT nu au încredere într-o astfel de metodă de gestionare.
Citește și: România, în topul țărilor cu internet de mare viteză
Iar dintre cei care ar alege cloud-ul, 58% și-ar dori să utilizeze o platformă privată de cloud și 42% ar externaliza această parte către furnizori de servicii specializate. De asemenea, 14% dintre cei ce ar opta pentru externalizare ar alege această soluție doar dacă furnizorii ar fi în aceeași țara, 28% în schimb ar alege bucuroși platforme publice de cloud de management ale infrastructurilor wireless indifferent de zonă geografică.
(Foto: pixabay.com)