Toată lumea îl cunoaște pe Steve Jobs; sau, cel puțin, au auzit despre el sau despre inovațiile pe care le-a făcut în lumea tehnologiei.
Steve Paul Jobs, pe numele său complet, poate că nu și-a imaginat niciodată impactul global generat de a fi un antreprenor de top în lumea computerelor: el a fost creatorul de produse sofisticate și ușor de utilizat, fondatorul Apple, un lider mondial în sector.
Diferitele sale biografii subliniază caracterul său și modul de conducere. Toată lumea îl recunoaște pentru că a avut idei vizionare, care au adus contribuții importante în domeniul computerelor, telefoanelor mobile și muzicii în format digital.
Citește și: Provocările din departamentul de HR în contextul pandemiei și viitorul forței de muncă
Fără îndoială, ca toate mințile mărețe, Steve Jobs a fost iubit și urât în egală măsură. Mulți dintre cei care au lucrat alături de el la Apple în acei ani și-l amintesc ca pe un adevărat geniu, scrie entrepreneur.com.
Ca moștenire, pe lângă produsele sale, el a lăsat 10 lecții practice de leadership care reies din experiența sa în afaceri:
Concentrați-vă: eliminați distracțiile. După ce a fost demis din propria companie, Steve Jobs s-a întors și una dintre primele decizii pe care a luat-o a fost să taie proiecte și să lase doar primele patru obiective. El a spus „Să facem patru lucruri și să le facem spectaculos de bine”.
Simplificați totul. În lumea de astăzi, simplitatea este sofisticarea supremă. Optimizați resursele și puneți în valoare esențialul; lasați deoparte lucrurile de prisos.
Asumați-vă responsabilitatea. Când conduceți, sunteți responsabil pentru întregul proces; atât de mult încât Apple a creat întotdeauna produse care, în general, nu sunt direct compatibile cu alte mărci; El a susținut că este singura modalitate de a-și asuma întreaga responsabilitate pentru întreg procesul, fluxul, funcționarea și experiența fiecărui utilizator.
Dacă rămâneți în urmă, faceți un salt înainte. Computerele Mac nu au venit cu spațiu pentru citirea CD-urilor, ceea ce a făcut competitorul său Windows Microsoft. Locurile de muncă și echipa au continuat prin crearea iTunes, un sistem de stocare pe mai multe dispozitive care a schimbat industria muzicală.
Gândiți-vă mai întâi la produse, înainte de profit. Originea oricărei idei grozave este ideea în sine, iar banii vor veni în plus. Steve a spus: „Concentrați-vă pe crearea unui produs extraordinar, beneficiile vor urma”.
Focus grup. La un moment dat, Jobs a susținut că se simte puțin înrobit de grupurile de evaluare a produselor. Și apoi a apărut faimoasa lui frază: „Oamenii nu știu ce vor, până nu le arăți tu”. Mintea umană tinde să se asocieze imediat cu experiența sa anterioară.
Citește și: Cum s-a prăbușit imperiul lui Jamie Oliver și de ce a dat greș în antreprenoriat
Distorsionați realitatea pentru a dărâma imposibilul. Odată, Jobs a fost alături de Woz (Stephen Gary Wozniak), cofondatorul Apple, pe care l-a forțat să vină cu ceva care părea imposibil: „Ai nevoie de 6 luni pentru a dezvolta asta? O poți face în 4 zile! ”. Și Woz a făcut-o. Aceasta înseamnă că modelele mentale și limitele autoimpuse sunt deseori cele mai mari impedimente pentru lideri.
Transmiteți permanent. Totul comunică și adaugă valoare sau nu. În cazul produselor Apple, experiența este transmisă din momentul în care consumatorul dorește să aibă produsul dvs.; ambalare – piese de design în sine – și chiar tipuri și design grafic – ceva ce Jobs a descoperit aproape întâmplător când a renunțat la studiile de sisteme la Universitatea Reeds și a urmat cursuri de caligrafie, care au ajuns să fie un alt semn distinctiv al produselor lor.
Solicitați excelență cât mai sus posibil. Niciodată mai puțin de atât. În timp ce conceptul de perfecțiune la care a făcut aluzie Jobs nu este atins în acest plan fizic, el s-a asigurat că produsele nu au fost lansate până când nu este verificat totul și au trecut prin toate controalele și testele posibile.
Citește și: BestJobs: Scădere de 23% în trimestrul trei pentru joburile de management
Angajați cei mai buni oameni pentru echipa dvs. El a recunoscut pur și simplu că fiecare proiect pe care l-a întreprins nu ar fi avut succes fără echipa pe care a avut-o în fiecare caz. Cheia pentru a fi un lider este să știți să vă înconjurați de oameni care sunt mai buni decât dvs,, cu mai multă experiență în anumite domenii și să-i lăsați să strălucească.
Și, în sfârșit, una dintre cele mai faimoase fraze ale sale: „Rămâi flămând, rămâi prost. Aspiră mai sus. Întreabă-te. Descoperă, Crede. ”, Fragment din celebrul discurs pe care l-a ținut la Universitatea Stanford studenților care l-au admirat pe omul slăbit de boala sa, și care le-a transmis ceea ce a făcut cel mai bine în viața lui: pasiunea pentru a-ți transforma visul în realitate.
Sursa foto: Unsplash