3 modalități bune de a spune „Nu este vina mea”, la locul de muncă

3 modalitati bune de a spune Nu este vina mea la locul de munca
 1. „Am făcut aşa pentru că …”
  Când să o foloseşti: când persoana care te învinovățește lipsește în situațiile cruciale.
  De ce funcționează: acesta este opusul scenariului precedent. Ţi se spune că ai făcut ceva incorect, în ciuda faptului că există o justificare logică în spatele motivului pentru care ai făcut în acest fel.
  Aceasta este șansa ta să-ţi explici procesul de gândire celor care te acuză și să împărtășeşti faptul că nu a fost o greșeală, ci o decizie conștientă.

Poate că a trebuit să te abați de la modul uzual al companiei tale de a face lucrurile din cauza unor restricții de timp sau din cauza unei cereri specifice făcute de către un client.
Dacă ceva de genul ăsta a condus la percepția că ai făcut o gafă, merită să explici asta. Trebuie să clarifici faptul că nu există o greșeală care să fie atribuită acelei situaţii, ci că era, de fapt, cel mai bun mod de a trata lucrurile în acele circumstanţe.

 1. „Cred că există o oarecare confuzie despre acest lucru – putem vorbi mai multe într-o întâlnire cu echipa?”
  Când să o folosești: în situații în care ești învinuit de ceva ce a făcut colegul tău.
  De ce funcționează: fără îndoială, aceasta este cea mai dificilă situație de rezolvat; vrei să clarifici că nu aveai nimic de-a face cu acea greşeală, dar, în același timp, nu doreşti să îţi acuzi propriul coleg.
  Deși această întrebare pare puțin pasiv-agresivă, poate fi o modalitate eficientă de a trece de la o presupusă greșeală făcută de o persoană anume, la ceva care se aplică întregului tău departament.

Dacă șeful tău începe să te certe sau să menţioneze greşeala ta în acea întâlnire a grupului? Poți spera că membrul echipei care este, de fapt, responsabil va ieşi în faţă și îşi va asuma răspunderea.
Dar, dacă nu, poți fi cel puțin sigur că va fi transmisă corecția persoanei care are nevoie de ea.

Este extrem de frustrant să fii învinuit pentru ceva ce nu ai făcut. Nu vrei să fii privit ca fiind vinovatul, dar în același timp, nu vrei să pari cel care aruncă vina la altcineva.
Dacă situația este cu adevărat minoră, uneori, e mai bine să te bazezi pe un simplu: „îmi pare rău” sau „nu se va mai întâmpla”, în loc să oferi o explicație. La urma urmei, trebuie să te gândeşti dacă merită cu adevărat acest efort suplimentar pentru a-ţi salva reputaţia de vinovat care nu a pus hârtie în imprimantă. Probabil că nu.
Cu toate acestea, în situația în care într-adevăr trebuie să oferi o explicație, folosirea celor trei expresii de mai sus te poate ajuta să îţi păstrezi reputația, fără să pari că te vaiţi.

Sursa: Themuse.com

Foto: Pixabay

Citește și De ce este important să ai un cod de conduită