Articol de: Rodica Obancea, Master Certified Coach, Executive&Teamcoaching și fondator GreatHRs
Mulți dintre cei care lucrează în mediul organizațional, fie el multinațional, fie antreprenorial, se confruntă zi de zi cu deficitul din piața forței de muncă: “Nu găsim angajați pentru posturile pe care le avem libere, trebuie să vedem 100 de oameni ca să putem recruta un om potrivit pentru noi, cei selectați nu vin la interviuri, tinerii nu sunt responsabili, au cerințe exagerate față de vârsta și experiența oferită, angajații sunt motivați doar de salariu, învățământul nu pregătește oamenii așa cum ar trebui” și lista poate continua.
O altă față a pieței forței de muncă
Din rolul meu de coach profesionist sunt prezentă în multe organizații și vorbesc zilnic cu manageri, echipe de manageri și profesioniști în resurse umane. Aud în conversațiile acestea câtă presiune pune pe ei realitatea din piață.
Mediul de afaceri din România s-a schimbat și continuă să se schimbe, însă direcția în care merge schimbarea nu pare să susțină performanța organizațiilor. Și cu toții am contribuit la aceste rezultate.
De aceea, îmi propun să vă prezint și o altă față a pieței forței de muncă, nu foarte vizibilă pentru mulți dintre noi și care cred că ne poate oferi multe informații pentru schimbarea macazului. Din perspectiva mea, cealaltă fată a pieței forței de muncă este una a paradoxurilor:
- sunt mulți actori din piață foarte vocali pe tema crizei forței de muncă însă în același timp, oameni experimentați, maturi, peste 40 de ani nu ajung la interviuri, CV-urile lor sunt evitate, nu găsesc locuri de muncă, rămân captivi în locuri de muncă nedorite, frecvent aleg să emigreze;
- deși mulți se plâng de motivația scăzută a forței de muncă, de angajamentul slab pe care aceștia îl manifestă în relația cu angajatorul, sunt foarte mulți oameni care se oferă voluntari, în timpul lor liber, să muncească gratis pentru cauze în care cred, pentru un bine comun.
În calitate de coach, eu cred că a venit vremea să ne uităm și din perspectiva maturității la piața forței de muncă: să vedem întregul, nu doar fragmentele, să conștientizăm ceea ce am practicat până acum și impactul pe care îl avem în piață. Când fiecare organizație își urmărește doar binele propriu sau fiecare om acționează doar pentru sine, cine se mai gândește și la întreg (întreaga piață sau organizație)?
Proiectul Angajez 45+, lansat în ianuarie 2019, în cadrul comunității GreatHRs
Am în jurul meu colegi și prieteni trecuți de 40 de ani pe care i-am văzut făcând foarte mari eforturi să își găsească un loc de muncă nou: oameni cu experiență profesională multă, în diverse companii, cu familii, rate la bancă și cărora le-a luat peste un an de căutări ca să reușească să aibă un loc de muncă cât de cât potrivit cu experiența lor personală și profesională.