Articol de: Alina Doica, Trainer, Interact Communication
Emergenetics, rezultatul unei cercetări de 25 de ani bazate pe neuroștiințe, identifică patru factori ai gândirii – analitic, structural, social și conceptual – și trei factori comportamentali – expresivitatea, asertivitatea și flexibilitatea – pe care fiecare persoană și fiecare lider îi posedă. Modul în care fiecare dintre noi folosește acești factori este unic. Dacă îți propui să convingi, trebuie să vorbești aceste șapte limbi diferite pentru ca mesajul tău să atragă. Ține cont și de faptul că fiecare persoană posedă toți factorii în proporții variabile și că preferința pentru un mod de gândire sau comportament nu îi dictează și abilitatea de a o face.
Gândirea analitică sau ”în Dumnezeu ne încredem, restul lumii trebuie să aducă dovezi”
Gândirea analitică este logică, rațională și se bazează pe fapte. Este acea parte obiectivă, faptică a creierului, care întreabă imediat ”De ce?” Studiile arată că 67% din populație are cel puțin o preferință pentru gândirea analitică (de obicei, amestecată cu alte tipuri de gândire). Dacă un angajat este predominant analitic, va fi probabil genul sceptic, se va crampona de inputul informațional și va reacționa pozitiv la întrebări care îl provoacă să demonstreze ceva, prin argumente sau dovezi. Iată câteva expresii din vocabularul analitic:
- Care sunt costurile / beneficiile acestui proiect?
- Am nevoie de mai multe informații. Din punct de vedere rațional, nu are sens.
- Care este concluzia / ideea de bază?
- Ce spun studiile din domeniu?
- Am analizat situația.
- Putem cuantifica asta în vreun fel?
Gândirea structurală sau ”un loc pentru toate și toate la locul lor”
Gândirea structurată aduce ordine în haos. Este acea parte practică a creierului tău care se conduce după proces, ținând cont de detalii, organizare și principii replicabile sau cadre.
Persoanele cu tendința să gândească structurat au, de obicei, dosarele în perfectă ordine, agenda fixată cu săptămâni sau chiar luni înainte și trimit mesaje meticuloase și exhaustive. Abordează ideile noi cu precauție și includ planuri detaliate de urgență în strategia lor. Liderii structurali au în sânge tendința de a defini obiective, de a dezvolta procese, de a împărți roluri și responsabilități, de a face planificări și a stabili jaloane și puncte de verificare, de a determina cum se măsoară succesul și de a identifica mecanismele de control.