Corporetica. Un nou produs în piața de training

Corporetica. Un nou produs în piața de training

Corporetica descrie comportamentele dintotdeauna ale corporațiilor și modalitățile prin care fiecare dintre cei implicați în viața acestei instituții generice venerabile (corporația) își poate îmbunătăți relația cu mediul în care petrece atâta timp din viața sa. Totul se referă la compatibilitatea dintre valorile proprii ale indivizilor și valorile corporațiilor. Observația care stă la baza acestui program este aceea că orice corporație este un produs al spiritului omenesc, nu o abstracțiune sau un meteorit venit din spațiu. Ceea ce înseamnă că fenomenul corporatist se poate cunoaște, înțelege și asuma în aceeași măsură ca orice produs al minții omenești.

Corporetica este doar un instrument pe care îl punem la dispoziția celor care participă, un instrument cu ajutorul căruia este testată compatibilitatea celor implicați cu mediul în care activează, de potrivire cu lumea în care muncesc. În urma acestui exercițiu, fiecare își poate stabili gradul de adecvare la poziția pe care o ocupă în cadrul unei organizații, la tipul de sarcină pe care îl are de îndeplinit, la relațiile colegiale de muncă etc. În plus, prin cunoașterea corectă a valorilor care stau la baza fenomenului corporatist, participanții vor putea să afle dacă sunt sau nu făcuți pentru activarea în corporație și dacă da, în ce fel ar putea contribui la progresul gândirii “corporate”, pentru binele general, din punct de vedere economic, social, al standardului de viața, al mediului înconjurător.

După ce și această evaluare interioară va fi fost făcută, fiecare dintre cursanți poate acționa în consecință. Lucru care nu se întâmplă, probabil, în prima săptămână după curs. Dar se întâmplă, cu siguranță, în cele ce vor urma și are efecte benefice asupra deciziilor privitoare la cursul propriei vieți.

Corporetica își propune să îi trezească pe cursanți, nu să îi adoarmă

Uneori, această trezire poate să pară neplăcută, ca orice trezire. Se poate să descoperim în noi și în viața pe care o ducem tot felul de ascunzișuri. Nimeni nu ne impune să ni le dăm pe față, dar nu strică să ni le conștientizăm și să trecem la acțiune. Corporetica nu reprezintă, neapărat, o invitație mascată la munca de zi cu zi, adică la ceea ce facem la serviciu, ci la lucrul cu noi înșine, adesea neglijat, în dauna noastră. Exemplele istorice pe care le propunem, micile excursuri de etologie animală, istoria cîte unui concept fundamental, care implică context religios, artistic sau filozofic servesc toate la ieșirea din rutina cotidiană, la zgândărirea certitudinilor noastre înguste, la ștergerea prafului de pe sufletul / mintea / psihicul nostru.
(Foto: kate hiscock,www.flickr.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •