Nelson Mandela: Curajul nu este absenţa fricii. Este triumful asupra ei

Nelson Mandela: Curajul nu este absenţa fricii. Este triumful asupra ei

Nelson Mandela, primul președinte de culoare al Africii de Sud (1994-1999) și un luptător îndârjit împotriva segregării rasiale, a murit joi la vârsta de 95 de ani din cauza unor complicații apărute în urma unei infecții la plămâni.

Mandela s-a născut în iulie 1918 în satul sud-african Mvezo. A studiat dreptul, iar în 1952 a reușit să dechidă în Johannesburg prima firmă de avocatură condusă de oameni de culoare. De atunci a început și lupta sa împotriva legilor aparhaidului.

Negocierile conduse de Nelson Mandela în anii ’90 cu președintele sud-african F.W. de Klerk au condus la încheierea sistemului de segregare rasială din țara sa natală. Pentru eforturile lor, Mandela și Klerk au primit în 1993 Premiul Nobel pentru Pace.

Cei de la BuzzFeed împreună cu CNN au realizat în urmă cu câteva luni un clip despre lucrurile pe care noi le putem învăța din viața lui Nelson Mandela. Ele pot fi grupate într-o serie de principii esențiale:

* Curajul – așa cum el însuși sublinia, „curajul este triumful asupra fricii”
* Multă muncă  – „cu multă muncă vine și progesul”, spunea Mandela
* Convingeri – Convingerea lui că toți oamenii trebuie să fie egali l-a ambiționat să schimbe un întreg sistem. Tocmai de aceea el afirma că „trebuie să te mândrești mereu cu convingerile tale”
* Compasiune – „Trebuie să arăți compasiune tuturor”, sublinia Mandela în discursurile sale