Articol de: Ioana Arsenie Trusted Advisor Strategy & Finance, EduPerformance
Economia românească este foarte polarizată: dintre cele 485.000 de companii active, 430.000 au cifra de afaceri sub un milion de euro. 330.000 de companii au cifra de afaceri sub 100.000 euro. Doar 4% dintre firme realizează 92% din profit și 41% din cifra de afaceri. Doar 10% dintre firme realizează 91% din cifra de afaceri. (Sursa: ONRC, 2015)
Productivitatea companiilor românești este la nivelul a doar 60% față de companiile străine, arată Raportul Capitalului Privat Românesc.
Principala problemă este aceea că valoarea adăugată generată de către companiile românești este redusă, indiferent dacă vorbim despre agricultură, unde se exportă materie primă, despre IT, unde se lucrează destul de mult în regim lohn (fără dezvoltarea de produse românești), despre comerț sau producție în zona auto. Practic, companiile românești preiau prin subcontractare o parte din „producția” companiilor străine, ajutându-le pe acestea să își mărească productivitatea.
Raportul Global al Competitivității (Forumul Economic Mondial) arată că principalele probleme de care sunt afectate negativ afacerile sunt:
- accesul dificil la finanțare – 16.6% (locul 110 din 137 de țări analizate);
- birocrația / sarcina administrativă foarte mare – 15.9%;
- fiscalitatea (volatilitate, risc, dublă taxare) – 14.7%.
Carta Albă a IMM arată că doar 20% dintre companii au strategii pentru următorii trei – cinci ani.
Ce pot face antreprenorii pentru a crește competitivitatea afacerilor lor?
- Să investească în strategia de business
Strategia de business construită în mod structurat și implementată corect reduce cu 80% riscul de eșec în primii ani. Ce presupune acest lucru? Este o investiție de timp, bani, presupune lucru cu profesioniști, structurat și cu instrumente moderne.
- Să eficientizeze procesele, să mărească productivitatea și să se concentreze pe profitabilitate
Consider că atenția la cifre, în mod strategic, este cheia succesului unei afaceri.
- Implementarea de instrumente performante pentru gestiunea afacerii
Strategia financiară este o componentă esențială a strategiei de business. Antreprenorii au nevoie de instrumente performante, pentru informații în timp real și decizii adecvate.
Te-ar mai putea interesa: Tendințe și previziuni ale antreprenorilor români pentru mediul de afaceri, în 2018 (I)
În acest sens, propun două instrumente pe care le-am testat și implementat deja la o parte dintre clienții mei: tabloul de bord și simulatorul de business. Chintesența acestora o reprezintă corelarea performanțelor financiare și non-financiare ale trecutului cu viitorul. Alături de un strateg de business, în parteneriat cu acesta, antreprenorul poate să ia decizii rapide care să îi aducă destul de ușor acel plus de volum / profitabilitate vizat.
Ioana Arsenie este expert în strategii de business, având competențe de consultanță financiară, fiscală și de management. Ea este și membru al INACO – Inițiativa pentru competitivitate.
(Foto: Dave Dugdale, www.flickr.com)