Cum a reușit o companie IT nu numai să-și păstreze toți angajații, dar și să-și mărească echipa, în plină pandemie

departamentul de HR a avut ca principal obiectiv reinventarea rolului sau

Se mai poate vorbi despre o cultură a organizației, acum, când majoritatea lucrează de acasă?

Da, vorbim în continuare despre o cultură organizațională, ba mai mult decât atât, cred că traversăm o perioadă în care această cultură este mai importantă ca niciodată. Setul de valori, de atitudini, de comportamente pe care le împărtășim în rândul echipei, în cadrul organizației, trebuie mai abitir să-și pună amprenta în practicile aplicate, în deciziile strategice luate. Este imperios necesar ca această cultură organizațională să se manifeste în mod real, să se vadă în acțiuni practice, să transpară dincolo de niște „enunțuri” frumoase inscripționate pe pereții sălilor de ședințe.

Distanțarea socială nu presupune implicit distanțarea ideologică. De aceea, avem grijă de „sănătatea” organizației printr-o atitudine pozitivă manifestată în interacțiunea cu angajații, printr-o comunicare transparentă, prin coaching pe care îl oferim constant și continuu, prin evidențierea performanței, dar și a exemplelor de angajați toxici.

S-a mai făcut evaluare (performanță / rezultate) în tot acest timp?

Evaluările care au avut loc în această perioadă au fost cele la nivel de departamente. În lipsa acestora, bonusarea angajaților nu ar fi fost posibilă, ceea ce ar fi condus la schimbări în grila de salarizare, respectiv la o demotivare a angajaților. Prin urmare, am menținut această practică, urmând ca în luna septembrie să aibă loc evaluarea anuală, la nivel de companie.

Recrutări ați mai făcut? Interviurile cum au avut loc?

Da, recrutările au reprezentat o pondere semnificativă din activitatea de HR pentru că plănuiam să creștem echipa încă de anul trecut. Nu doar că ne-am păstrat planurile, dar am și creat poziții noi, adaptate cerințelor impuse de pandemie.

Toate interviurile au avut loc online, inclusiv aplicarea diferitelor teste folosite în procesul de selecție, acolo unde poziția pentru care am recrutat o impunea. În mod natural, s-a creat un cadru ceva mai informal decât înainte, iar asta a adus sinceritate și autenticitate în procesul de recrutare. Evident că abia așteptăm să îi cunoaștem și în persoană pe cei pe care i-am adus onboard.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •