Cum să negociezi o mărire de salariu

Oameni care vin la Atelierul de Negociere de la Fundatia Calea Victoriei cu scopul precis de a invata cum se negociază marirea de salariu

În momentul în care decidem că dorim să discutăm despre mărirea salariului, este recomandat să respectăm o serie de indicații care pot duce la atingerea obiectivului urmărit:

 1. În primul rând, alege corect momentul discuției.

Această cerință de negociere are în vedere faptul că, pentru a negocia cu succes o anume situație, momentul trebuie ales ținând seama de o serie de factori:

 • are timp partenerul de negociere pentru această discuție?;
 • ținând seama de prezentele proiecte și obiective ale companiei, este potrivită deschiderea unui astfel de subiect?;
 • există un moment anume în care managerul (cel cu care negociez mărirea de salariu) are programată o întâlnire directă cu mine?;
 • cunosc agenda de lucru a partenerului de negociere? Și dacă da, care este cel mai liber interval orar pe care îl pot folosi pentru a demara negocierea?.
 1. Stabilește ce poți da la schimb.

Înainte de a cere o mărire de salariu, este necesar să stabilim ce anume putem da în plus către compania / instituția în care lucrăm. Cea mai bună formă de negociere este cea în care oferim, înainte de a cere. Se produce ceea ce în tehnicile de influențare se numește principiul reciprocității. Interlocutorul se simte obligat să răspundă în același registru în care este tratat. Așadar, pune-ți întrebări de genul – ce pot oferi în plus față de ceea ce dau acum? pot oferi mai mult timp și energie proiectelor care sunt dezvoltate în cadrul companiei / instituției acum? cum pot fi mai proactiv?

Discuția de negociere pentru mărirea salariului ar trebui să înceapă de la aducerea în lumină a ceea ce poți face în plus.

 1. Spune foarte clar ce dorești.

Mărirea de salariu nu are în vedere doar suma de bani care ne intră în cont, la final de lună. Ține seama că poți cere, în afară de o sumă de bani bine determinată, și alte foloase materiale – vouchere cadou, bonuri valorice, subvenționarea unor cursuri, participarea la team buildinguri, zile și intervalele orare libere, dezvoltare profesională etc. Toate acestea sunt, de fapt, avantaje materiale. Când cerem suma de bani în plus la salariu, este nevoie să repunctăm de ce dorim acea sumă, fără să punem accent pe nevoia de bani, dar aducând în discuție efortul și timpul pe care suntem dispuși să le oferim.

Pe Alin Comșa îl puteți întâlni în perioada 8-10 iulie la cursul de Tehnici de Negociere organizat de către Fundația Calea Victoriei.

(Foto: Howard Lake, www.flickr.com))

 •  
 •  
 •  
 •  
 •