De ce, ca HR, nu am fugit de programele complexe de dezvoltare pentru angajaţi?

Am ales programe complexe de dezvoltare pentru angajati

Să implicăm partenerii noştri de business în luarea deciziei printr-un proces de coaching poate fi o soluţie pentru obţinerea aprobării pentru un program mai bun, mai complex, mai eficient. În loc de o zi de training pentru un program de dezvoltare a abilităţilor de management pentru noii manageri, să argumentăm pentru două zile de training. Astfel, se vor transmite suficiente cunoştinţe, abilităţi şi atitudini pentru ca noul manager să facă faţă provocărilor de a conduce şi motiva o echipă catre performanță înaltă. Să adăugăm apoi programului o perioadă de 30-45 de zile de aplicare în practică a celor acumulate pentru ca mai apoi să consolidăm printr-un workshop de o zi. În timpul acestui eveniment de învăţare, se revizuieste cum s-au aplicat cele acumulate la training, ce s-a obţinut, ce s-ar fi putut face diferit şi se învaţă din buna practică a celorlalţi participanţi care au lucrat în zona lor profesională specifică și unde s-au confruntat cu situaţii diferite şi au tras propriile concluzii. După această zi de fixare, se încurajează participanţii să acumuleze mai departe aplicând noile cunoştinţe, aptitudini şi atitudini imediat, în cadrul unor proiecte relevante pentru business. Acest ciclu complet de învăţare (Training – Aplicare – Consolidare – Acumulare) garantează cu mare probabilitate un ROI al activităţii de învăţare de nivel 3, respectiv la nivel de obţinere a rezultatelor aşteptate în business. Beneficiul este tripartit: angajatul se transformă cu adevărat din punct de vedere profesional şi personal, compania se dezvoltă în mod sustenabil, iar HR-ul construieşte echipe performante. Pentru sine, își creează o imagine profesională de Business Partner dorit şi apreciat.

În activitatea mea de HR Director, de-a lungul anilor, am ales, de cele mai multe ori, programe complexe de dezvoltare pentru angajaţi şi am luptat cât s-a putut pentru a obţine buget pentru ele pe principiul “mai bine mai puţin şi bun, decât…”. Şi am argumentat în favoarea lor pentru că  un program de o mai lungă durată asigură, prin repetiţie, o garanţie mai mare a schimbării de comportament. Un program de transfer de cunoştinţe prin educaţie (post-universitar) sau cunoștințe și abilități prin training (one-time sau modular) combinat cu realizarea de proiecte în organizaţie, folosind cunoştinţele şi abilităţile dobândite, sau combinat cu transfer de cunoştinţe şi abilităţi colegilor din echipă asigură o mai mare eficiență a învăţării.

Anca Covaciu
Anca Covaciu, Consultant Senior – MMM Consulting

Anca este consultant, coach și trainer în HR, dezvoltare managerială și organizațională, precum și eficientizarea strategică a afacerii pentru stabilizare și creștere. Cu o experiență de 20 ani în domeniul privat, ca director de HR, trainer, facilitator și coach, Anca a asistat pentru dezvoltare echipe și manageri de pe toate nivelurile organizaționale, inclusiv directori generali, din companii internaționale, precum: 3M Corp, Hoffmann La Roche, Zentiva/Sanofi, Enel, Novartis, Alcon. De asemenea, ea a lucrat în companii locale ca Prospecțiuni SA și FIMAN.

A implementat și condus funcțiunea de HR și a contribuit la creșterea afacerii companiilor prin programe de eficientizare organizațională în România, Slovenia, Croația, Bosnia, Serbia, Bulgaria, Macedonia, Ucraina.

Este absolventă a Institutului Politehnic București și a programului MBA al Washington University US și ASEBUSS România. Deține formări la Universitățile Bradford și Durham din UK, dar și certificări pentru coaching, consultanță organizațională și evaluare psihometrică (SHL).

(Foto: https://www.freepik.com/index.php?goto=74&idfoto=1235261&term=complexity)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •