Intențiile de angajare pentru trimestrul IV din 2016

Infografic: Intentiile de angajare pentru trimestrul IV din 2016

La nivel de regiuni, oportunitățile cele mai abundente de angajare vor apărea probabil în centru, unde angajatorii raportează o previziune netă de angajare +18%. Perspectivele de angajare sunt cu 5 puncte procentuale mai slabe decât în trimestrul anterior, dar se îmbunătățesc cu 4 puncte procentuale față de anul trecut. Îmbunătățiri față de trim. IV  /2015 sunt preconizate și de către angajatorii din regiunea București și Ilfov, unde previziunea netă de angajare de+17% este cu 5 puncte procentuale mai puternică decât cea din anul anterior și relativ stabilă comparativ cu trim. III / 2016.

globalromaniaq416_roOptimismul angajator se restrânge însă comparativ cu trim. IV / 2015 în cinci din cele opt regiuni, iar în comparație cu trim. III / 2016, în șase din cele opt regiuni. Variația cea mai mare, de 19 puncte procentuale în minus, este raportată de către angajatorii din regiunea Sud, unde previziunea netă de angajare de +2% indică totuși că vor exista unele oportunități de angajare. Cel mai slab ritm de angajare din toate regiunile țării se prognozează în regiunea Sud-est, unde angajatorii raportează o previziune de -5%, cea mai puțin optimistă din trim. I / 2010 până în prezent. Intențiile de angajare sunt la cote negative și în regiunea Sud-Vest, unde previziunea netă de angajare de -3% este cea mai puțin încrezătoare din ultimele șase trimestre, slăbind față de trim. III / 2016 cu 12 puncte procentuale.

* Notă: Previziunea netă de angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.

 Despre studiu:

Studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși aproape 59.000 de angajatori din 43 de țări și teritorii, cărora le sunt măsurate trimestrial intenţiile de a-și creşte sau de a-și diminua numărul total de angajați pe parcursul trimestrului următor. Studiul este un barometru al tendințelor și activităților de pe piața forței de muncă, fiind utilizat de Banca Națională a Angliei în redactarea rapoartelor sale privitor la inflație și ca sursă a raportului lunar privitor la perspectivele economice și sociale în Uniunea Europeană Monthly Monitor, redactat de Comisia Europeană.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 22 – 29 iulie 2016 pe un eșantion reprezentativ de 627 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Rezultatele tuturor celor 43 de țări pot fi vizualizate interactiv pe platforma globală a Studiului Manpower privind Perspectivele Angajării de Forță de muncă, la adresa: www.manpowergroup.com/meos.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •