Lidl investeşte în abilităţile soft ale managerului de magazin și ale echipei sale de conducere

De curând, Lidl România a anunţat că demarează un proiect național, sub genericul ”Viitorul Șef de Magazin”, cu un număr de 190 de angajați. Focusul programului de dezvoltare are la bază cele cinci categorii de competențe definite pentru noul profil al managerului de magazin: profesionale, antreprenoriale, personale, de  conducere și sociale. Retailerul a alocat cinci milioane de euro în acest proiect dedicat dezvoltării șefilor de magazine: evenimentele de școlarizare și dezvoltare profesională (două milioane de euro), precum şi un pachet de dotări și beneficii suplimentare, incluzând autoturism de serviciu (Skoda Rapid) și cheltuieli auto, în valoare de trei milioane de euro.

Citeşte şi Care sunt cei mai puternici retaileri din România

Cum inițiativa este considerată o strategie revoluționară pe piața din România și o inovaţie pentru dezvoltarea strategică a resurselor umane din prima linie a business-ului, i-am cerut lui Antoniu Radu, Director Național Administrativ, Membru al Consiliului de Conducere Lidl România, câteva lămuriri.

După ce criterii au fost aleşi angajaţii care vor intra în program?

Avem 190 de șefi de magazine, dintre care, 185 activi în magazinele deschise și restul în școlarizare, pentru viitoarele unități confirmate. Programul de dezvoltare profesională se adresează tuturor șefilor de magazin.

Lidl intenţionează să mai deschidă în curând un număr mare de unităţi?

Lidl are în prezent 185 unități deschise, urmând ca săptămâna viitoare să deschidem o nouă unitate în Otopeni. Astfel, ajungem la 186 de magazine deschise în România.

În ceea ce privește planurile de expansiune viitoare, aceasta vor continua în ritmul obișnuit, atâta timp cât piața nu are încă o pondere suficient de mare a formelor de comerț modern.

Lansarea noului program de dezvoltare a fost făcută în prezența a peste 300 de angajați Lidl, din care 190 șefi de magazine, restul celor prezenți fiind șefii de vânzări, directorii de vânzări, personal din management, din resurse umane, din sediul central și angajați ai departamentului administrativ și resurse umane din sediile regionale ce vor susține și îndruma șefii de magazine pe parcursul întregului program de dezvoltare.

Cei 185 de şefi actuali au fost şi ei instruiţi astfel?

Programul de dezvoltare demarează în luna iunie, urmând a se desfășura pe parcursul unui an și se adresează în primul rând celor 190 de șefi de magazine actuali, având la bază un program de dezvoltare individual și un pachet de beneficii.

Citeşte şi Angajatorii decid unde virează salariul angajaților

Pe lângă investiția viitoare, făcută în șefii actuali de magazine, întreaga echipă de conducere a magazinului va beneficia, de asemenea, de un program de instruire. Cadrele de conducere și persoanele implicate în proiect care urmează să sprijine și să îndrume angajații pe tot parcursul dezvoltării au început în februarie 2014 un amplu proces de formare, care va continua și în acest an.

Astfel, toți șefii de magazine vor parcurge un stagiu de dezvoltare care a debutat odată cu evaluarea anuală, printr-o verificare amănunțită. La finalul acesteia, în urma unei analize exacte și complexe, se va întocmi planul de dezvoltare care va conține toate ariile de dezvoltare în baza cărora vor fi întocmite școlarizări, zile de practică, seminarii etc.

Care este profilul actual al unui şef de magazin Lidl?

Profilul actual al șefului de magazin nu reprezintă punctul de pornire al acestui program. Ceea ce se urmărește este dezvoltarea actualilor șefi de magazin pentru viitoarele competențe necesare eficientizării proceselor și ariilor de responsabilități.

Mai mult decât atât, viitorul manager de magazin are în aria sa de competențe un focus deosebit pe competențe  personale, de conducere și sociale. Acest lucru întărește faptul că, în viitor, managerul de magazin și echipa sa de conducere vor trebui să aibă abilități pregnante în zona de soft skills.

Cine vor fi trainerii sau care va fi compania de training care se va ocupa concret de instruirea celor 190?

În funcție de tipul de training şi necesarul de abilități care urmează a fi dezvoltate, persoanele implicate în procesul respectiv vor fi atât traineri interni, cât și externi, români.

Este o iniţiativă locală, din România, sau e propusă de HQ?

Programul a fost dezvoltat de Lidl Internațional, ca  urmare a faptului că suntem o companie dinamică, care dorește să fie cu un pas înaintea tendințelor, care încearcă permanent să se alinieze așteptărilor angajaților și ale pieței.

Este procesul de cea mai mare anvergură din istoria companiei Lidl, care urmărește structura definită la nivel internațional, în vederea dezvoltării resurselor umane cu responsabilități de conducere la nivel de magazin.

Este această măsură gândită ca o strategie de diferenţiere de ceilalţi competitori din retail?

Putem discuta doar despre Lidl România și, cu siguranță,  amploarea proiectului ne diferențiază pe piață. Ceea ce urmărim cu acest concept este pregătirea angajaților noștri să răspundă și să facă față cât mai bine criteriilor de performanță complexe din ultimii ani.

Citeşte şi Limitarea plăţilor în numerar: cele mai afectate sectoare de business

Ca urmare a eforturilor și a sumelor investite, rezultatul va fi o strategie revoluționară pe piața din România, un model de dezvoltare a resurselor umane din prima linie a business-ului, respectiv din zona de interacțiune directă cu clienții.

Celor cinci competenţe avute în vedere nu ar trebui să li se adauge şi customer service?

Angajații din magazine reprezintă interfața noastră directă cu clienții. Ca urmare, aceștia au beneficiat încă din prima zi de muncă de școlarizări specifice, care au la bază principiile de vânzări precum: amabilitatea, prospețime şi  disponibilitatea mărfii, curățenia și eficiența.

Dezvoltarea celor cinci competențe ce stau la baza noului profil al managerului de magazin nu face decât să întărească atât principiile managementului de vânzări, cât și pe cele ale companiei. De exemplu, prin dezvoltarea  competenței personale, se va îmbunătăți şi modul de interacțiune cu clienții, colegii, superiorii și persoanele din viața privată, va avea altă semnificație și va face din angajații noștri nişte parteneri de discuție profesioniști.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •