Siguranța locului de muncă trece în prim-plan. Companiile își reorientează prioritățile

Siguranta locului de munca trece in prim plan. Companiile isi reorienteaza prioritatile 0

Dincolo de pachetul salarial, reputația firmei și siguranța locului de muncă, respondenții la Barometrul pieței forței de muncă 2019 au menționat, la capitolul avantaje care fac diferența între ofertele de muncă: asigurarea medicală privată (în creștere cu 12% față de ediția precedentă), programul flexibil, decontarea transportului, suportul financiar pentru traininguri, abonamentul la sala de sport, decontarea mesei de prânz și reducerile la diverși parteneri comerciali.

Interesul în creștere al respondenților pentru asigurarea medicală privată trebuie pus în legătură directă cu scandalurile din sistemul sanitar, din acest început de an – moartea unor pacienți în spitalele publice în urma unor infecții nozocomiale, cazurile de medici fără atestat, declanșarea epidemiei de gripă etc.

La stat sau la privat?

Majorarea salariilor din sectorul public a pus presiune pe piața forței de muncă din România. La ediția a V-a a Barometrului, cei 500 de respondenți din focus-grupul Frames&Train Your Brain au fost chestionați, în premieră, despre acest aspect.

Întrebați ce ar alege, dacă ar avea două oferte de joburi similare – la stat și la privat, 47% dintre respondenți au indicat sectorul public, 32% pe cel privat, în timp ce 21% au evitat să răspundă.

,,Interesul respondenților pentru sectorul public trebuie pus în legătură directă cu siguranța locului de muncă și cu evoluția economică impredictibilă din 2019’’, se precizează în Barometrul Frames&Train Your Brain.

Chiar dacă mediul privat oferă incomparabil mai multe oportunități, funcția publică, indiferent de nivel, asigură, în viziunea multora dintre respondenți, garanția unui salariu care vine la timp și a unui loc de muncă stabil, imun la o posibilă noua criză economică.

Din discuțiile cu o parte dintre respondenți a reieșit că semnele de întrebare legate de joburile din sectorul public sunt legate, în primul rând, de condiționalitățile de ordin politic, de existența unor rețele de interese clientelare și de asigurarea unui mediu de lucru similar cu cel din sectorul privat.

Citește și Viitorul din câmpul muncii este dezbătut la Tomorrow@Work