Valorile organizaţiei, de la afişul de pe perete la comportamente vizibile

Oamenii nu cred in valorile organizationale

Da, valorile sunt importante!

Sunt multe studii făcute şi cărţi scrise pe acest subiect. Cercetările au demonstrat că valorile şi modul în care sunt percepute au impact în performanţa oamenilor şi în rezultatele de business ale companiei.

Poate să pară complicat să faci workshop-uri şi evenimente pe tema valorilor din organizaţie, însă nu e deloc aşa. Iată mai jos câteva idei deja puse în practică de către noi în companiile cu care lucrăm.

Dacă vrei să îţi defineşti sau redefineşti valorile:

  • implică-i pe oameni sau pe cât mai mulţi dintre ei, dacă nu pe toţi; creează miniworkshop-uri de identificare a comportamentelor importante pentru ei, grupează-le, fă asocierea cu valorile şi alege-le pe primele trei-patru. Pe lângă faptul că se vor simţi implicaţi, vor şti că au contribuit în mod real la alcătuirea lor şi le vor respecta.

Dacă vrei să lucrezi cu oamenii pe valorile deja existenţe:

  • o poţi face prin concursuri şi competiţii interne;
  • poţi alcătui un joc de tip board game în care să le ceri exemple de comportamente care susţin valorile; (dacă pui la bătaie şi un premiu, va fi o activitate cu succes garantat);
  • te poţi gândi la diverse tipuri de workshop-uri, care să nu dureze mai mult de două ore în care să îi provoci să vină cu exemple, să dezbată şi să discute despre valori, astfel încât să înţeleagă în profunzime cum sunt ele puse în practică, dar şi ce înseamnă să nu fie respectate;
  • poţi alcătui un sistem intern prin intermediul căruia comportamentele observate care respectă valorile sunt recompensate. Nu trebuie să fie complicat sau costisitor, recompensele mici alături de titluri mai mult sau mai puţin jucăuşe au un efect extraordinar; când zic „mai mult sau mai puţin jucăuş” mă refer la a fi suficient de atractive astfel încât oamenii să îşi dorească să se implice, dar nu atât de amuzante încât să fie luate în râs; aici este o linie fină şi fiecare organizaţie decide ce este mai potrivit pentru cultura şi oamenii ei.

În concluzie, dedicaţi energie şi investiţi în valorile organizaţiei voastre şi veţi vedea rezultate. În UK, studiul realizat de către Great Place to Work a arătat foarte clar că unul dintre elementele critice pentru a avea succes şi performanțe extraordinare, dar şi rezultate financiare mai bune este setul de valori şi modul în care acestea se regăsesc la nivel de comportament.


Viviana Andone, Learning Architect, MMM Consulting

Viviana Andone are peste 12 ani experiență în training și consultanță, în dezvoltarea centrelor de evaluare, dezvoltarea competențelor manageriale pentru clienți precum: Pirelli, Holcim România, VIG, Wurth, Asesoft, Parada, Ministerul transporturilor etc.

A realizat, de asemenea, proiecte de consultanță în resurse umane pentru manageri, echipe de vânzare, proiecte de formare și dezvoltare, teambuilding trainer, coordonarea, implementarea și administrarea programelor de training.

Viviana a absolvit două programe de master în administrarea și dezvoltarea resurselor umane și psihologie organizațională și resurse umane în cadrul Universității din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul aceleiași universități.

Absolventă a cursului de Management al Performanței (Open University UK, prin Codecs), urmează, în prezent, certificarea ca psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •