Semnificația economică a darului, de la interes la altruism

Potrivit studiului realizat de către Ferratum Grup, la nivel mondial, România se află pe locul al treilea în topul țărilor ai căror locuitori cheltuiesc cel mai mare procent din venituri în perioada Crăciunului. Deși consumul s-a ajustat puternic în trimestrul al treilea, pe volum, creșterea înregistrată a consumului este de 4,5%. Nu mai puțin de 34% dintre veniturile lunare ale românilor sunt alocate în principal cadourilor în luna decembrie. Primul loc este ocupat de Brazilia cu 91%, urmată de Polonia cu 36%, iar pe locul al treilea, la egalitate, sunt Australia, Spania și România.

Reciprocitatea darului ca mecanism social

Reciprocitatea darului are uneori și un mecanism psihologic bazal: „a plăcea și a fi plăcut”. Pentru că a fi preferat pentru cadoul dăruit înseamnă și a fi pe placul cuiva și a-l favoriza pe cel care-ți dăruiește tocmai pentru că te place. Se întâmplă destul de des ca unele companii care vor să aibă o colaborare strânsă cu statul „să-i placă” pe funcționarii care decid anumite achiziții. Este o formă de cumpărare prin dar a bunăvoinței. Raport de putere și o relație de dependență între cel care dă și cel care primește. Consacrarea informală a darului, în acest caz, drept atenție pe care o primești la schimb pentru cadoul dăruit.

Dar să nu îi luăm vraja acestei contagioase sărbători a dăruirii! Cadoul, dincolo de caracterul instrumental (”dai ca să primeșți”), este și relație cu celălalt. Îți dăruiesc un cadou pentru că vreau să fim prieteni, iar prietenia noastră ne face să fim mai puternici.

În această perspectivă, motivația individuală a dăruirii se plasează într-un context social specific când ”împreună” înseamnă protecție în față pericolului din exterior sau avantaj pentru valorificarea oportunităților.

Darul care este semn de omenie

La nivelul firmelor, campaniile de responsabilitate socială sunt tot o formă de dăruire. În acest caz, motivațiile se organizează în jurul normelor sociale precum întrajutorare sau empatie. Un altruism auto-ancorat care are ca efect alianțe între concurenți spre a susține o cauza nobilă. Dăruirea se extinde la cazuri importante de întrajutorare care nu implică neapărat reciprocitate, dar care consolidează încrederea dintre participanți.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •