Semnificația economică a darului, de la interes la altruism

În acest caz, reciprocitatea are roluri sociale esențiale pentru că permite fair-play-ul competițional și respectarea regulilor jocului. Totodată facilitează funcționarea eficientă a organizațiilor de toate tipurile prin încredere și sprijin reciproc și susține relații de bază între indivizi, colectivități și, de ce nu, guverne. Ea constituie relația esențială în familii și diverse forme de cooperare și este prezentă în toate comunitățile.

În concluzie

Reciprocitatea sau absența acesteia explică abaterile de la echilibrul concurențial și este implicată îndeaproape în tacticile de menținere a relațiilor. În mediul de afaceri, mecanismele dăruirii și deci ale reciprocității îmbracă forme interesate, dar și forme altruiste. În ultimii ani, redefinirea participării în societate a companiilor a înseamnat și o realocarea a atenției și resurselor către cauze sociale de anvergură. Pentru companii, a dărui a devenit a fi implicat în comunitatea de la care și primesc. Banii ca resursă accesată pentru cauze sociale pun în mișcare mecanismul darului care, în final, poate produce și mai mulți bani.

Constantin Măgdălina are o experiență profesională de opt ani, timp în care a lucrat la companii multinaționale, atât în țară, cât și în străinătate. Constantin are un Master în Marketing și Comunicare de la Academia de Studii Economice București. Este certificat Lean Six Sigma și ITIL, ceea ce îi facilitează o bună înțelegere a proceselor și transformărilor din cadrul organizațiilor. Pe de altă parte, certificarea obținută de la Chartered Institute of Marketing îi completează experiența de business. Este autor a numeroase articole cu teme legate de inovație, eficientizarea proceselor de afaceri, social media, transformarea digitală, tendințe și tehnologii emergente.

Alte articole scrise de către Constantin Măgdălina: Cum arată liderul anului 2030?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •