Cum să îi asculți pe cei din jur

Cum să îi asculți pe cei din jur

Una dintre cele mai supăratoare momente este să vorbești fără să fi ascultat, să îți spui problemele, iar cei din jur să nu îți acorde atenție.

O specialistă în probleme de ascultare, Pamela Cooper, vicepreședinte al Asociației Internaționale de Ascultare, a explicat pentru The Huffington Post că a fi atenți la ceilalți este foarte dificil și prespupune foarte multă concentrare.

Ea a identificat și o serie de caracteristici ale celor care nu reușesc să asculte și care ne pot ajuta să ne dăm seama cum putem să fim mai atenți atunci când cineva ne vorbește:

1. Ți se distrage atenția foarte ușor

Trimiți un sms în timp ce colegul de la muncă vorbește cu tine. Deja atenția ta nu mai este acordată conversației cu persoana de lângă tine, iar acest lucru o poate deranja în condițiile în care ceea ce spune ea pare să nu fie la fel de important ca mesajul pe care îl trimiți.

2. Întrerupi

Ai obiceiul ca atunci când cineva începe să îți spună ceva, nu îl lași să termine pentru că intervii tu cu o completare.

3. Acaparezi discuția

Un prieten vrea să înceapă să povestească despre cum a fost în vacanța petrecută în Grecia. Tu decizi să o iei înainte și să vorbești despre propriile tale experiențe în statul grec. Uneori trebuie să accepți că  nu poți să fii „vedeta” unei conversații și să îi lași și pe ceilalți să își spună poveștile.

4. Găsești mereu o problemă

Cineva îți povestește o situație, iar tu nu poți să fii atent decât la a identifica o  problema legată de ceea ce vorbește și la cum poți să faci tu să o rezolvi. Este o formă de a critica constant, fără a asculta cu adevărat pe cel care îți vorbește.

5. Devii defensiv

Uneori când nu te afli în centrul discuției, te simți mai puțin confortabil și atunci intri în defensivă.

Cum să ne pregătim pentru a asculta mai bine?

Dacă ai conștientizat că te confrunți cu una dintre problemele de mai sus, ai făcut deja un prim pas. Acum că știi unde este problema, poți să lucrezi la o evita.

Pamela Cooper are și o tehnică pe care o folosește cu studenții ei atunci când își dă seama că nu o ascultă. Le propune să se relaxeze și să încerce să privească în ochi interlocutorul.

O altă tehnică prin care poți să te asiguri că ai fost atent la ceea ce spune interlocutorul ar fi să îl parafrazezi și să repeți într-o oarecare măsură ce a spus el pentru a-ți confirma că ai înțeles totul bine.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •