Cum să supraviețuiești ca freelancer

Cum sa supravietuiesti ca freelancer

Investește în clienți

Studiile au arătat că îți poți crește profiturile cu până la 95 la sută doar prin creșterea ratei de păstrare a clienților cu 5 la sută. Clienții pot să te angajeze din nou sau să îți ofere o recomandare bună. Menținerea legăturii cu clienții mulțumiți îți oferă un avantaj. Deși la fel de eficientă este păstrarea clienților, deseori poate interveni plictiseala sau plafonarea, așa că dacă simți că vrei să faci altceva, informează-ți clientul și păstrează o relație bună cu el.

Poți ține legătura cu foștii clienți prin e-mailuri scurte, dar de efect, de exemplu: „Bună! Am dat peste această statistică interesantă și m-am gândit că ți-ar fi de folos. Iată un link către studiu. Dacă ai nevoie de ajutor, scrie-mi”.

Rămâi la limba în care te simți bine să comunici

Ca freelancer, poți avea clienți din diferite țări. Dacă limba ta maternă este diferită de a lor, cu siguranță vei întâmpina câteva dificultăți sau neplăceri. Este mult mai comod să ai clienți care vorbesc aceeași limbă. Însă dacă scopul tău este să ai clienți la nivel global, va trebui să te asiguri că există o comunicare clară și deschisă în care ambele părți să înțeleagă exact termenii contractuali.

Citește și: Ești freelancer sau antreprenor? Construiești o companie sau mica ta afacere este un job?

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •