Trăim o euforie nejustificată a așteptărilor salariale și nu numai…

Cărei categorii de candidați îi este caracteristică această euforie a salariilor?

Mi-ar plăcea să pot nominaliza o singură categorie de personal însă, în acest moment, euforia aceasta este generalizată în toate domeniile de activitate. Desigur, câteva domenii țin în continuare capul de afiș (IT, deja este consacrat), fără să mai fie “vedetele” creșterilor salariale sau al numărului mare de joburi deschise. Din perspectiva nivelului de experiență, tinerii aflați la început de drum nu și-au setat încă un “career path” foarte clar și urmează mai degrabă un trend, decât propriile nevoi. Însă nici seniorii nu au rămas impasibili în fața valului de joburi și oferte care îi asaltează zilnic.

În ce fel își argumentează candidații solicitările / cererile salariale exagerat de mari sau neîndreptățite?

Așteptările salariale ale candidaților sunt foarte influențate în acest moment de trendul pieței mai degrabă și mai puțin de competențele, experiența și nivelul lor de senioritate. Frecvent auzim explicații de genul: “am auzit că în piață se oferă acest salariu”, sau “am un prieten care s-a angajat în compania x pe salariul y” sau “mă gândesc că, la cum este piața acum, pot cere acest salariu”. Aceste așteptări sunt prea puțin acorelate cu ceea ce știu ei să facă sau cu ce pot oferi și tocmai de aceea, pe lângă un număr mare de job-uri deschise, vedem și o fluctuație foarte mare de personal. Oamenii nu confirmă la nivelul așteptărilor sau al pachetelor salariale primite pentru că așa este piața acum. Desigur, nu generalizăm, pentru că, din fericire, există încă mulți candidați conectați la realitate care își raportează așteptările salariale la ei, nu la piață, în general. Angajatorii susțin și ei acest trend, pentru că, așa cum menționam deja, au o presiune foarte mare în a livra anumite rezultate sau a dezvolta anumite piețe. De aceea răspund acestor așteptări uneori necorelate cu realitatea.

Cum se explică cererile salariale peste măsură de mari?

Cererile salariale se explică tocmai prin cererea foarte mare din partea angajatorilor. Dacă ne uităm la anumite postări din social media, observăm că, la un simplu anunț de genul: “îmi caut job sau am o persoană de recomandat”, reacționează imediat un număr foarte mare de doritori să primească acel CV. Așa stând lucrurile, acel candidat, despre care nu știm nimic, pornește de pe o poziție privilegiată, pentru simplul motiv că este dorit de atâția angajatori. Se va folosi cu siguranță de acest lucru în negocierea salarială pentru că auzim din ce în ce mai des explicația: “am mai multe oferte”. Dacă ele există sau nu în realitate, nu știm cu certitudine, însă ceea ce știm este că, tot acest context le este favorabil acum, angajaților.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •