Mulți dintre noi ne luptăm cu gestionarea timpului. Din păcate, credem că managementul timpului este exact ceea ce avem nevoie. Gestionează-ți pur și simplu timpul corect și vei fi un proprietar de afaceri mai productiv. La finalul zilei, vei putea petrece timp de calitate cu familia sau să începi un hobby pe care l-ai tot amânat.
Managementul timpului nu îți poate rezolva toate problemele. Poate fi o pierdere de timp din multe motive.
Managementul timpului ne transformă în oameni stresați și deloc productivi. „Tehnici destinate să îmbunătățească productivitatea deseori atrag de la sine anxietatea, când de fapt sunt concepute pentru o bună organizare a timpului”, spune Oliver Burkeman pentru The Guardian. „Cu cât devii mai bun în gestionarea timpului tău, cu atât ți se pare că ai din ce în ce mai puțin timp”, continuă el.
Și este adevărat. Managementul timpului datează încă de la Revoluția Industrială, când modul de lucru al oamenilor s-a schimbat drastic. De exemplu, sugestia privind trezitul mai devreme, sau închiderea ușii de la birou pentru a preveni distragerile pot fi contraproductive, scrie entrepreneur.com
Citește și: Cum îți ajuți angajații să fie atenți la timpul lor
Nu există o strategie de gestionare a timpului universal valabilă. Ce funcționează pentru o persoană, poate cauza stres și frustrare pentru o alta.
Soluția este să îți găsești propriu mod de a lucra și de a îți gestiona corect timpul și energia în funcție de importanța lucrurilor din viața ta. Potrivit lui Carson Tate, autorul cărții „Work Simply”, există patru stiluri majore de a gestiona timpul:
- Cei care prioritizează: Oamenii pentru care prioritizarea funcționează sunt orientați spre obiective, sunt consecvenți și hotărâți. Ei sunt cei care au înclinație spre analiză și dezbatere.
- Cei care planifică: Sunt oamenii care vor să fie apreciați și le place recunoașterea. Ei sunt adepții discuțiilor atunci când ceva nu merge cum trebuie sau au vreo îngrijorare.
- Cei care vizualizează: Sunt inovatori și deschiși, dar nu pun mare preț pe detalii.
Soluția? Programează-ți nivelul de energie și nu timpul.
Cu toții avem momente diferite ale zilei când avem cea mai mare energie și concentrare. Pentru unii dintre noi, acesta ar putea fi dimineața. Pentru alții, însă, ar putea fi după-amiaza sau seara Depinde de ritmul tău cotidian.
Ceea ce înseamnă că ar trebui să lucrezi la sarcinile potrivite la momentul potrivit al zilei. Dacă ai nevoie de creativitate în domeniul în care îți desfășori activitatea, alege-ți un moment al zilei în care observi că ai inspirație. Sigur, acesta poate varia de la zi la zi, însă dozează-ți munca în funcție de nivelul de energie de pe durata zilei.
Citește și: Cum să găsești mai mult timp pentru a face tot ce îţi dorești
Există câteva modalități prin care poți câștiga energie atunci când te simți obosit:
Dormi mai mult de 7 ore în fiecare noapte.
Mânâncă alimente nutritive și fă exerciții fizice.
Deconectează-te astfel încât să te poți odihni și reîncărca.
Delegă și automatizează sarcini obositoare.
„A fi prolific nu are legătură cu managementul timpului”, scrie Adam Grant, profesor la The Wharton School of Business și psiholog organizațional, scrie în New York York Times.
Sursa foto: Unsplash