Interviu cu Vlad Georgescu şi Cristian Diţoiu, Metrici LPR

Cristian Dițoiu este cunoscut în mediul web pentru proiecte precum Transfer.ro, Referate.ro sau 220.ro. Vlad Georgescu a gândit Metrici LPR, pe care acum îl implementează împreună cu Cristian (detalii despre Vlad și Cristian puteți găsi la finalul interviului).

Metrici LPR  în termeni de specialitate este  o soluţie românească de software care permite recunoaşterea numerelor de înmatriculare ale autoturismelor. Proiectul este rezultatul colaborării dintre Vlad Georgescu şi Cristian Diţoiu.

Cum au pornit proiectele Transfer.ro și Metrici LPR?

Vlad Georgescu: Eu sunt specialist în Linux şi, după ce am plecat de la B1TV, mă ocupam de administrare şi monitorizare de servere Linux. Cristi, pe care nu îl cunoşteam, m-a sunat întâmplător. Mi-a găsit contactele pe internet. Avea o problemă cu unul dintre serverele lui, eu i-am rezolvat imediat problema, am continuat să colaborăm şi ne-am împrietenit. Am început, la scurt timp, să facem proiecte împreună pentru diverse companii.

Cu timpul, participând la diverse expoziţii, discutând cu oamenii din domeniu, a apărut ideea că ar fi nevoie de un sistem de recunoaştere a numerelor de înmatriculare. Am prospectat piaţa, am văzut ce soluţii existau şi am ajuns la concluzia că produsele erau foarte scumpe şi fără performanţe extraordinare. Atunci, am hotărât să încercăm să găsim o soluţie proprie. Aşa a început Metrici LPR.

Am lucrat doi ani pentru acest soft, am rulat mii de teste în România, Bulgaria, Albania, Ungaria, iar rezultatul final este produsul Metrici LPR. În paralel, fiecare avem propriul business, din care am şi susţinut investiţia în acest produs.

Cum funcționează afacerile voastre? Aveți mai mulți angajați? Dacă da, cum gestionați echipa?

Cristian Diţoiu: Împreună am pus la bătaie toate resursele. Metrici LPR este un proiect destul de complex, bazat însă pe costuri variabile, inclusiv în ceea ce priveşte resursele umane. Externalizăm anumite operaţiuni şi servicii.

Sunteți specialiști IT. De ce alte cunoștințe ați mai avut nevoie în business-ul vostru ?

Cristian Diţoiu: Atât eu, cât şi Vlad avem background antreprenorial şi în management. Nu am întâmpinat nici o problemă legată de aceste aspecte, ne-am întâlnit cu situaţii familiare.

Cui îi face Metrici LPR concurență la nivel internațional?

Cristian Diţoiu: Cei trei concurenţi internaţionali prezenţi în România şi, în acelaşi timp, cei mai mari jucători de pe această piaţă, sunt Milestone (un produs danez), Intellio (soluţie ungurească) şi Aimetis (soft canadian). Principalele avantaje competitive ale Metrici LPR în România sunt faptul că putem customiza foarte bine soluţia pentru a satisface nevoile clienţilor şi că softul este compatibil cu o arie largă de camere video.

Prin ce se diferențiază acest soft și ce beneficii are pentru consumator?

Vlad Georgescu: Cu soluţia Metrici LPR le oferim clienţilor posibilitatea de a îmbunătăţi mobilitatea şi securitatea proceselor, indiferent de situaţia dată. Aş sublinia ca aspect important pentru clienţii care au nevoie de un astfel de serviciu  faptul că, odată aleasă această soluţie, nu mai sunt necesare setări de contrast, precizie, deviaţie, unghi de rotaţie.

Noi am gândit şi implementat o soluţie cât mai simplu de utilizat, pentru a cărei implementare, odată ce ai ales-o, nu mai sunt necesare costuri suplimentare. De exemplu, Metrici LPR rulează pe majoritatea camerelor IP megapixel, de la Mobotix, Axis şi Acti, care fac parte dintr-o gamă mai scumpă de produse, până la HikVision.

Aşa cum spunea şi Cristi, putem propune soluţii custom (integrarea cu cântare de mare tonaj, aplicaţii ERP de la Oracle sau Navision etc.), softul poate fi adaptat la solicitările clienţilor şi la sistemele deja deţinute de către aceştia.

Din feedback-ul pe care îl avem de la clienţii care folosesc deja Metrici LPR a reieșit că la fel de important este faptul că stochează în timp real (viteza de recunoaştere sub 1 sec.) şi oferă informaţii despre numerele de înmatriculare şi ţările de origine ale autoturismelor, momentele şi locurile în care au fost observate, fotografiile autovehiculelor şi ale plăcuţelor de înmatriculare recunoscute.

Ce dificultăți ați întâlnit în gestionarea afacerii?

Cristian Diţoiu: Probabil, singura dificultate, deşi nu i-aş spune aşa ţinând cont că am anticipat-o încă de la început, este faptul că în România nu poţi face volum, chiar dacă oferi cea mai bună soluţie din piaţă. În momentul de faţă, lucrăm la oferirea de suport pentru toate ţările de pe Glob.  Am primit solicitări, de exemplu, din ţări precum Australia, Uganda etc.

Care a fost strategia de dezvoltare pentru Metrici LPR și care sunt planurile de viitor?

Cristian Diţoiu: Încă de la început, ne-am concentrat pe creşterea nivelului de recunoaştere a softului şi pentru a depăşi performanţele produselor existente deja pe piaţă, precum şi pe crearea unei soluţii care să fie uşor de integrat în sisteme deja preinstalate (aplicaţii ERP, soluţii de cântărire, facturare).

Ce urmează? Optimizarea soluţiei pentru ţările care nu folosesc alfabetul latin. Intenţia noastră este să vindem global, ceea ce se şi întâmplă parţial, softul fiind folosit în regiune.

În ce context poate fi folosit Metrici LPR:

  • Trafic: pentru monitorizare şi control, statistici legate de timpi, frecvenţă.
  • Parcări cu plată: pentru eficientizarea şi supravegherea punctelor de acces, siguranţă, statistici legate de gradul de ocupare şi comportamentul consumatorului: frecvenţă, timp de staţionare.
  • Spitale şi hoteluri: pentru siguranţa punctelor de acces în parcări şi în incinte, reducerea cheltuielilor cu securitatea.
  • Centre comerciale: pentru montitorizarea autoturismelor personalului şi ale clienţilor, eliminarea situaţiilor de staţionare ilegală.
  • Utilizări custom: pentru sisteme de cântărire a autocamioanelor de transport mărfuri, monitorizarea traficului în zone cu potenţial de instalare a panourilor publicitare outdoor.

 

transfer 2Despre Cristian Diţoiu (32 de ani) – Antreprenor

Cristian Diţoiu este Owner WebMaker – proiecte web – , Managing Partner la MakeSense PR – agenţie de relaţii publice –, Managing Partner la ContentChannel – conţinut video – şi Managing Partner la Intensiva United.

În prezent, proiectul Metrici LPR este una dintre priorităţile lui Cristian Diţoiu. Firma prin care este operat proiectul se numeşte Intensiva United. Cristian Diţoiu este Head of Sales Metrici LPR.

Printre proiectele sale se numără platformele SfatulMedicului.ro, 220.ro, Referate.ro şi Transfer.ro. Dintre acestea, Transfer.ro se află în continuare în portofoliul său. Celelalte au fost vândute către fondul de investiţii NCH.

Cristian Diţoiu a ocupat funcţia de GM la Acasa Media/Acasa.ro (2007 – 2009), a fost Manager of New Media dpt la Realitatea Caţavencu (2006 – 2007), Managing Partener la NCH Advisors (2003 – 2005). La începutul anilor 2000, perioadă ce coincide cu apariţia internetului broadband în România, Cristian Diţoiu a făcut parte din echipa de dezvoltare a unora dintre primele servicii online din România, Trafic.ro şi Boom.ro.

În prezent, proiectul Metrici LPR este una dintre priorităţile lui Cristian Diţoiu. Firma prin care este operat proiectul se numeşte Intensiva United. Cristian Diţoiu este Head of Sales Metrici LPR.

Printre proiectele sale se numără platformele SfatulMedicului.ro, 220.ro, Referate.ro şi Transfer.ro. Dintre acestea, Transfer.ro se află în continuare în portofoliul său. Celelalte au fost vândute către fondul de investiţii NCH.

Cristian Diţoiu a ocupat funcţia de GM la Acasa Media/Acasa.ro (2007 – 2009), a fost Manager of New Media dpt la Realitatea Caţavencu (2006 – 2007), Managing Partener la NCH Advisors (2003 – 2005). La începutul anilor 2000, perioadă ce coincide cu apariţia internetului broadband în România, Cristian Diţoiu a făcut parte din echipa de dezvoltare a unora dintre primele servicii online din România, Trafic.ro şi Boom.ro.

transfer 1Despre Vlad Georgescu  (41 de ani) -Antreprenor

Vlad Georgescu este Managing Partner Online Network Communications – content delivery network –, Managing Partner Intensiva United – software – şi asociat majoritar şi administrator Lands Services International – servicii IT.

În proiectul Metrici LPR, Vlad Georgescu este Head of Development.

Printre proiectele sale se regăsesc 24host.ro, care oferă servicii de găzduire web, Linux-admin.ro (administrare şi monitorizare servere linux), precum şi Magman.ro, un software de gestiune şi facturare on-line.

Vlad Georgescu este de profesie inginer. Până în 2003, când a hotărât să intre în zona antreprenorială, a lucrat în echipele IT ale unor posturi TV (B1TV şi Tele7Abc). În calitate de şef departament IT, a făcut parte din echipa care a proiectat şi implementat structura tehnică a postului de televiziune B1Tv.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •