Ce înseamnă un program flexibil și de ce ar trebui să îl oferiți

Ce inseamna un program flexibil si de ce ar trebui sa il oferiti

Programul de lucru flexibil, cunoscut și sub numele de flextime, este un beneficiu care permite fiecărui angajat să își aleagă programul de lucru. Îndrumările despre modul în care funcționează flextime variază de obicei în funcție de companie. De exemplu, timpul de flexibilitate al unei companii ar putea permite angajaților să își aleagă orele de început și sosire în fiecare zi, în timp ce o altă politică de flexibilizare ar putea permite angajaților să aleagă între cinci zile de opt ore și patru zile de 10 ore. În plus, programul flexibil ar putea implica opțiunea de a lucra de la distanță un anumit număr de zile în fiecare săptămână, scrie business.com.

Citește și: BestJobs: Scădere de 23% în trimestrul trei pentru joburile de management

Beneficii pentru angajați

Un echilibru mai bun între viața profesională și viața personală. Flextime este foarte valoros pentru angajați, deoarece le oferă autonomia de a crea un program de lucru care se integrează coeziv cu viața lor personală, ceea ce poate duce la un echilibru îmbunătățit între viața profesională și viața personală.

„În centrul flextime-ului se află capacitatea angajaților de a-și controla munca și viața personală”, a declarat Rosenstein pentru business.com.

Bunăstare

Cu libertatea de a crea un program de lucru personalizat în timp flexibil în propriile condiții, angajații au mai multe oportunități de a se concentra asupra sănătății lor fizice și mentale. În loc să lucreze pe un program predeterminat de altcineva, aceștia își pot modifica orele de lucru în jurul activităților care favorizează o stare bună, cum ar fi mersul la sală, petrecerea timpului cu familia sau susținerea unui curs de yoga.

Dezvoltare profesională

Aranjamentele de lucru flexibile sunt, de asemenea, excelente pentru angajați pentru ca aceștia să găsească și să profite de  oportunități de dezvoltare profesională la care altfel s-ar putea să nu aibă acces.

„Cu un program flexibil, angajații pot urmări oportunități de dezvoltare profesională, cum ar fi frecventarea facultății – lucru care poate fi dificil de făcut cu un program tradițional de la 9 la 5”, a spus Rosenstein. „Accesul la astfel de oportunități este deosebit de important pentru milenliai, care preferă în mod constant dezvoltarea profesională în locul unei creșteri salariale.”

Citește și: Peste o treime dintre angajaţi vor să lase în urmă programul de lucru standard 9:00-17:00

Adaptarea la provocări

Flextime facilitează, de asemenea, adaptarea angajaților la circumstanțe neașteptate. De exemplu, programul flexibil a devenit o modalitate populară de a gestiona circumstanțele unice prezentate de pandemia de coronavirus.

„Flextime este din ce în ce mai frecvent, deoarece companiile se străduiesc să ajute angajații să gestioneze provocările unice pe care le prezintă pandemia COVID, cum ar fi împărtășirea spațiilor de lucru în casă cu alții și supravegherea copiilor care învață de la distanță”, a spus Todd Brook, directorul soluțiilor la platforma de angajare a angajaților Engagement Multiplier.

Sursa foto: Unsplash

  •  
  •  
  •  
  •  
  •