Ce joburi au vrut românii în luna octombrie: șofer, inginer, contabil, cele mai căutate de candidați

BestJobs: Care au fost domeniile care au angajat masiv in timpul pandemiei

Aproape 150.000 de români au căutat în luna octombrie un loc de muncă pe www.eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România. Cuvintele cheie cel mai frecvent folosite de aceștia au fost ”șofer”, ”inginer”, ”contabil”, ”manager”, ”asistent medical” sau ”consilier juridic”. ”Agent vânzări” și ”asistent vânzări” au fost alte două expresii cheie care au înregistrat mii de căutări în ultima lună.  De asemenea, ”remote”, ”part time” și ”internship” au suscitat un interes crescut în rândul candidaților, reflectând noul mod de lucru pe piața muncii. Acestea sunt, totodată, și strâns legate de numărul din ce în ce mai mare de tineri care vor să se angajeze.

Citește și: BestJobs: Scădere de 23% în trimestrul trei pentru joburile de management

”Vorbim despre candidați care au mers țintit spre aceste joburi și în cazul cărora putem vorbi și de un grad foarte ridicat de relevanță atunci când aplică pentru o anumită poziție pentru că, în mod natural, cauți joburile cu care ești compatibil din punctul de vedere al pregătirii și experienței profesionale. Aceste căutări exprimă foarte bine ce se întâmplă în piață și care sunt categoriile de candidați care fie au rămas fără job în ultima perioadă, fie nu mai sunt mulțumiți de jobul actual”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Atunci când au efectuat căutări în funcție de industriile în care ar vrea să lucreze, candidații au pus pe primul loc vânzările, urmate de call-center-e, marketing, resurse umane, contabilitate și IT. ”Este destul de evident că în acest moment candidații sunt cu ochii pe mișcările din piață și urmăresc ce se întâmplă nu doar la nivelul joburilor, ci și care este evoluția economiei, în general. De aceea, vedem cum cresc căutările active pe acele domenii sau pe acele specializări care sunt stabile, care scot constant un număr mare de joburi noi în piață sau care nu au fost foarte afectate de criza ultimelor luni”, completează Bogdan Badea.

Căutările candidaților oglindesc, așadar, oferta disponibilă în piață, în condițiile în care în luna octombrie cele mai multe joburi noi au fost postate pentru domeniile transport / distribuție, vânzări, administrativ / logistică și relații clienți / call center. În total, aproximativ 33.000 de joburi noi au fost postate în luna octombrie pe eJobs.ro.

Citește și: BestJobs: Scădere de 23% în trimestrul trei pentru joburile de management

Deși numărul de aplicări pentru străinătate a scăzut semnificativ în ultimul an, joburile care presupun cunoașterea avansată a unei limbi străine se află în continuare în vizorul candidaților. Cele mai multe căutări au fost făcute pentru joburile care presupun cunoașterea limbii germane, franceze, italiene și spaniole. ”Toate aceste cuvinte cheie ne arată că segmentul de candidați cu experiență, specialiști, cu studiii superioare – white collar, așa cum sunt cunoscuți – este foarte activ în această perioadă. Se uită la ce se întâmplă în piață și aplică mult mai mult decât o făceau până acum”, adaugă Bogdan Badea.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •