EY: Valoarea tranzacțiilor globale din energie şi utilităţi a atins un maxim al ultimilor şase ani

EY: Valoarea tranzacțiilor globale din energie şi utilităţi a atins un maxim al ultimilor şase ani

Activitatea de tranzacţionare din domeniul energiei şi utilităţilor şi-a menţinut ritmul alert în trimestrul al patrulea din 2015, valoarea tranzacţiilor de la nivel global atingând la finalul anului o creștere de 13% faţă de 2014, respectiv de 200 miliarde USD – un maxim al ultimilor şase ani, conform raportului EY Power transactions and trends: 2015 review and 2016 outlook.

Energiile regenerabile au fost subiectul a  50% din tranzacţii, cu 245 de tranzacţii generând o valoare de 68 miliarde de USD. Se confirmă astfel, pe mai departe, interesul investitorilor de la nivel global pentru completarea portofoliului lor cu active din zona centralelor eoliene şi a celor solare, în vederea alinierii la normele de reglementare şi în vederea reducerii expunerii faţă de preţurile tot mai volatile ale energiei ca marfă.

Alături de energiile regenerabile, convergenţa trans-sectorială şi investiţiile în segmentele midstream şi upstream au fost principalele motoare care au accelerat activitatea de tranzacționare a companiilor de utilităţi care caută noi căi de creştere. Tranzacţiile care au implicat convergenţa au totalizat 33 miliarde de USD în 2015.

Valeriu Binig, Partener Asistenţă în afaceri, EY România, comentează: „Companiile de utilităţi îşi unesc din ce în ce mai mult forțele cu firme din afara sectorului pentru a valorifica sinergiile şi experienţe comune. Megafuziunile din domeniul gazelor şi al energiei electrice din Statele Unite, tranzacţiile din telecomunicaţii din Japonia şi parteneriatele cu componentă tehnologică puternică din Europa au evidenţiat dorinţa de identificare a unor  căi inovatoare de creştere, în întregul sector, de-a lungul anului 2015.”