Ștampila va dispărea din România, de la 1 iulie

Ministerul Finanțelor Publice a promis oamenilor de afaceri eliminarea ștampilei de la începutul iulie a acestui an. Eliminarea acesteia ar fi în conformitate cu Legea nr. 31/1990, potrivit căreia firmele se identifică prin denumire, număr de înregistrare în registrul comerțului și cod unic de înregistrare (CUI), dar nu prin ștampilă.

Omul de afaceri Dragoș Anastasiu a menționat că eliminarea ștampilei a fost promisă de Ministerul Finanțelor Publice mediului de afaceri. Schimbarea legislativă ar urma să fie introdusă în modificările aduse la noul Cod Fiscal.

„Va dispărea, așa ne-a promis Ministerul de Finanțe, că de la 1 iulie dispare”, a precizat Anastasiu, citat de Agerpres.

Citește și Cinci măsuri esenţiale pe care antreprenorii români aşteaptă să le ia Guvernul

Și omul de afaceri Marius Ghenea a precizat că în multe țări ale Uniunii Europene „oamenii nu știu ce e aia ștampilă”.

În plus, oamenii de afaceri solicita autorităților simplificări suplimentare în zonă administrativă.

„Odată cu acest nou Cod Fiscal, zonă de fiscalitate e cumva acoperită. Cred că pasul logic următor ar fi cel al simplificării administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de ștampilă? (…) Nu știu dacă ne putem imagina o Românie fără ștampilă, dar e deja o realitate în Republică Moldova. Ne-a luat-o înainte, de trei luni au această reglementare, au scos ștampilă. Cred că mai sunt două țări în Uniunea Europeană în acest caz: România și Bulgaria”, a declarat marți Florin Jianu, fost ministru delegat pentru IMM-uri.

Citește și Puterea celor trei în susţinerea antreprenorilor: guvernul, oamenii de afaceri și corporațiile

Comisia Europeană a propus în 2013 eliminarea ștampilei

Comisia Europeană a propus, în 2013, eliminarea ștampilei, cu scopul de a reduce costurile și timpul investit pentru a respecta formalităţi precum „apostilare” şi „legalizare”.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei, din același an, eliminarea acestor cerinţe însemna economii de până la 330 mil. euro pentru cetăţeni şi întreprinderi, fără a pune la socoteală timpul economisit şi inconvenientele evitate.

(Foto: Christian Schnettelker/www.flickr.com)