Doar 4 din 10 români sunt independenţi financiar

Studiu: Doar 4 din 10 romani sunt independenti financiar

Doar 4 din 10 români sunt independenţi financiar, ceea ce înseamnă că sunt pregătiţi pentru a face faţă unor cheltuieli neprevăzute, unei perioade fără venituri sau pentru perioada pensionării, şi doar 3 din 10 români economisesc lunar, în timp ce o treime dintre românii apropiaţi de vârsta pensionării au datorii egale cu sau mai mari decât activele, arată analiştii financiari de la Asociaţia CFA România.

Asociaţia CFA România a derulat un chestionar care măsoară gradul independenţei financiare la români. Conform acestuia, 43% dintre respondenţi sunt dependenţi financiar, ceea ce înseamnă că nu sunt pregătiţi pentru a face faţă unor cheltuieli neprevăzute, unei perioade fără venituri sau pentru perioada pensionării.

Citește și: Provocările din departamentul de HR în contextul pandemiei și viitorul forței de muncă

13% dintre respondenţi au un grad mediu de independenţă financiară, iar numai 44% pot fi consideraţi independenţi financiar. Acest lucru înseamnă că pot gestiona majoritatea cheltuielilor neprevăzute şi investesc pentru perioada pensionării.

Analiştii spun că 43% dintre români apelează la prieteni, familie sau stat pentru ajutor.

Chestionarul Asociaţiei CFA România face parte din iniţiativa Generaţia I şi a urmărit măsurarea gradului de independenţă financiară, definit ca posibilitatea de a putea gestiona cheltuieli neprevăzute, pierderea sau diminuarea unei surse a venitului (salariu, pensie, etc.) sau posibilitatea de a suplimenta pensia cu venituri proprii.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •