16 sfaturi pentru a deveni un maestru în networking

Networking

Întregul proces de dezvoltare profesională poate fi foarte dificil și complex, iar pentru începători și introvertiți poate fi chiar nedrept. Zicala „contează pe cine cunoști” este de multe ori adevărată, iar networking-ul te poate ajuta să intri în contact cu inovatori, oportunități și chiar clienți. Acum și tehnologia ajută și trebuie doar să investești timp în asta și în strategia corespunzătoare pentru tine.

Nu există rețete de succes și de multe ori vei vrea să renunți, însă dacă persiști sigur vei învăța lucruri, atât despre tine cât și despre ceilalți. Următoarele sfaturi te vor ajuta să faci procesul tău de networking mai ușor.

 

 • Fii tu însuți.

 

În ziua de astăzi este la modă să te prefaci că ești ceea ce crezi că vor alții să vadă și nu realizezi că ceea ce vor alții de fapt să vadă sunt alți oameni, nu varianta pompoasă sau personaje construite.

 

 • Fii direct și sincer.

 

Este adevărat că vrei să fii memorabil la o întâlnire, însă lauda mincinoasă nu este calea de a obține acest lucru deoarece este în general ușor să fii descoperit mai devreme sau mai târziu și o demascare în întreaga rețea îți va păta brandul personal și reputația pentru totdeauna.

 

 • Creează relații.

 

De multe ori profesioniștii lasă impresia că totul este ca o tranzacție, când de fapt este vorba despre interacțiunea cu alți oameni, bazată pe relații, nu pe vânzarea unui produs. Ține minte că vrei ca oamenii aceștia să te placă nu să cumpere un bun de la tine.

 

 • Întâlniți-vă în persoană.

 

Profită de adunări și întâlniri pentru a te vedea cu oamenii astfel ajutând la crearea de conexiuni mai strânse rapid și ușor, prin simpla servire a unei cafele împreună. Contactul direct nu poate fi înlocuit de cel digital.

 

 • Du-te la întâlnire mai devreme.

 

Astfel demonstrezi că îți pasă de întâlnirea la care participi și demonstrezi că ești o persoană organizată – nimeni nu vrea să facă afaceri cu cineva dezorganizat.

 

 • Oferă valoare gratuit.

 

Oamenii caută să își dezvolte propriile afaceri și cariere. Oferind un sfat sau informație folositoare, nu neapărat ceva masiv, poate duce la favoruri în viitor.

 

 • Ia notițe.

 

După ce ai cunoscut pe cineva, ia-ți câteva notițe, cum ar fi detalii mici pe care le-au împărtășit cu tine – ceva ce le place să mănânce, sau unde le place să călătorească, aceste lucruri se pot dovedi utile în interacțiuni viitoare.

 

 • Fă follow-up.

 

O altă modalitate de a arăta oamenilor că îți pasă este să trimiți un scurt mail de follow-up, un mail care să includă aprecierea ta pentru ce au avut de spus și adresează o întrebare de follow-up folosindu-te de notițe și de ce informații îți mai aduci aminte.

 

 • Adresează întrebări specifice.

 

Oamenii nu te pot ajuta dacă nu știu ce îți dorești, așa că adresează întrebări specifice și vei găsi  mult mai mulți oameni care să te ajute.

 

 • Simte-te bine.

 

Nu te lăsa acaparat de afacerea ta și simte-te bine, să zâmbești nu te costă nimic și oamenilor le place să converseze cu persoane pozitive.

 

 • Fii memorabil.

 

Multe persoane se axează pe a impresiona lumea din jur, când este mult mai ușor și de multe ori mult mai eficient să fii memorabil. Încearcă să te gândești la lucruri care te fac pe tine și brandul tău personal să ieșiți în evidență prin povestiri sau experiențe interesante.

 

 • Fii un conector.

 

O modalitate ușoară de a oferi oamenilor valoare gratis este de să fii un foarte bun conector. Pe măsură ce îți construiești propriul brand vei întâlni mulți oameni care știi că ar fi bine să se cunoască. Stai două minute și scrie un mail de introducere și lucrul acesta te va ajuta în viitor.

 

 • Nu te întinde prea mult.

 

Caută calitate, nu cantitate. Este ușor să îți extinzi rețeaua cu ajutorul software-urilor potrivite, însă vei vedea că cele câteva relații profunde pe care le vei construi vor fi cele care te vor ajuta atunci când vei avea nevoie, îți vor putea chiar schimba viața.

 

 • Efectuează un audit.

 

O dată la câteva săptămâni evaluează timpul petrecut și dacă reușești să te înconjori cu oameni care te ajută să fii o persoană mai bună și care te provoacă în direcțiile bune.

 

 • Întotdeauna adu-ți aminte de unde ai început.

 

Dacă ajungi să ții discursuri în fața unui întreg public, să nu uiți că ai făcut parte din acel public. Și să nu desconsideri persoanele care nu au un titlu sau experiența necesară. Ajută oamenii care abia acum încep și vei fi răsplătit în viitor.

 

 • Setează-ți așteptări realiste.

 

Dacă îți dorești cu adevărat să ajungi cunoscut, atunci fii pregătit de eșec și repornire. Vei scrie foarte mult conținut despre care vei crede că va deveni viral, și nu se va întâmpla asta, vei plăti mulți bani pentru a merge la evenimente și vei pleca de acolo fără nimic de valoare. Dra nu abandona.