Management al timpului: tehnica ”Pomodoro”

Dacă aveți probleme cu managementul timpului, puteți aplica tehnica ”Pomodoro”, dezvoltată de Francesco Cirillo la sfârșitul anilor ’80.

Metoda se bazează pe principiul că, atunci când lucrăm mult, pauzele scurte și dese pot îmbunătăți capacitățile mentale, potrivit unui studiu publicat de Arielle Tambini, Nicholas Ketz și Lila Davachi în revista Neuron. Astfel, tehnica ”Pomodoro” presupune spargerea intervalului de lucru pentru rezolvarea unei sarcini în perioade de câte 25 de minute, urmate de pauze scurte.

Numele metodei vine de la ”pomodoro”, care înseamnă ”roșie” în limba italiană, și face referire la temporizatorul de bucătărie în formă de roșie.

”Pomodoro” se realizează în cinci pași:

1. Alegeți sarcina pe care o veți rezolva

2. Setați alarma ceasului peste 25 de minute

3. Lucrați până sună alarma

4. Luați o pauză de 3-5 minute

5. După patru ”seturi” de muncă, a câte 25 de minute fiecare, luați o pauză mai lungă, de 10-15 minute. Urmați mecanismul până când terminați întreaga sarcină pe care o aveați de îndeplinit.

Inventatorul metodei a susținut, în cartea dedicată tehnici ”Pomodoro”, că, în cazul în care sunteți întrerupți din aplicarea metodei, fie amânați noua sarcină până la terminarea intervalului de 25 de minute, fie abandonați ”setul”.

(Foto: Jussi Linkola, flickr.com)