Mind Mapping sau cum să vă planificați vizual următorul proiect

Mind Mapping este o tehnică de planificare neuro-lingvistică, ce presupune, pe de o parte, brainstorming, iar pe de altă parte, un grafic pentru notarea ideilor. Ulterior, se ierarhizează ideile și se stabilește planul de acțiune.

Mind Mapping este o metodă care permite organizarea informațiilor și a resurselor, planificarea activităților, rezolvarea problemelor și comunicarea cu echipa și clienții. Metoda cuprinde atât data de începere a proiectului, deadline-ul, sarcinile ce trebuiesc rezolvate, persoanele care vor fi delegate pentru aceste sarcini, cât și resursele și riscurile.

De ce să folosiți Mind Mapping-ul? Pentru că această tehnică structurează proiectul clar și concis, poate fi folosită indiferent de situație, dar și pentru că folosirea de culori sau imagini ajută la o memorare mai ușoară a datelor, potrivit mind-mapping.org.

Pentru a aplica această metodă, puteți folosi Excel sau Outlook, dar și instrumente mai complicate, precum Enterprise Microsoft Project.

Cum se realizează un Mind Map

În centru instrumentului în care veți lucra Mind Map-ul, veți plasa proiectul. Fiecare etapă a proiectului va constitui o ramură separată, notată prin cuvinte cheie, iar sarcinile care revin fiecărei etape vor constitui subramuri. Pentru a organiza informațiile, puteți opta pentru culori diferite pentru fiecare ramură. De asemenea, puteți alege imagini reprezentative pentru fiecare etapă în parte, iar cuvintele cheie le puteți scrie cu majuscule.

Apoi, veți stabili legăturile între etapele proiectului, ordinea sarcinilor și persoanele delegate să se ocupe de acestea. Pe scurt, veți realiza un plan vizual al întregului proiect, iar astfel veți putea avea în vedere aspecte importante sau detalii pe care, în lipsa acestui plan vizual, le-ați putea omite. La final, Mind Map-ul vostru ar trebui să arate ca o caracatiță cu brațe colorate, ordonat în funcție de cuvintele cheie ale proiectului.

(Foto: Pietro Zanarini/www.flickr.com)

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •