2015, anul în care ieşim, cu adevărat, din criză? Ce cred investitorii din economia românească

2015 ar putea fi primul an în care businessul din România ar putea marca o evoluţie ascendentă, relevă datele unui sondaj de opinie realizat de compania de business information şi credit risk management KeysFin KeysFin, în rândul unui eşantion reprezentativ de oameni de afaceri din IMM-uri şi mediul de business corporate. Barometrul privind aşteptările economice din România arată un optimism moderat, condiţionat de provocările de ordin fiscal şi de evoluţia economică mondială.

După un an 2014 în care cuvântul de ordine a fost supravieţuirea, 2015 începe sub auspicii pozitive, spun investitorii. Oamenii de afaceri invocă drept argumente principale posibila stabilitate de pe scena politică, generată de încheierea alegerilor prezidenţiale şi de percepţia pozitivă faţă de politica anunţată de noul preşedinte Klaus Iohannis, şi scăderea preţurilor la carburanţi, fapt care, dacă se va menţine pe aceleaşi coordonate, va influenţa în sens pozitiv costurile de producţie şi transport.

Astfel că peste 53% dintre managerii chestionaţi de KeysFin se aşteaptă ca în anul 2015, evoluţia economică să fie una pozitivă, în timp ce numai 34% văd o continuarea a crizei, sub toate formele sale. 13% dintre participanţii la studiu au evitat să caracterizeze evoluţia economică din 2015, considerând că sunt prea multe necunoscute la mijloc ca să îşi poată face o părere din start.

Evoluţie pozitivă înseamnă, în opinia celor chestionaţi, o dezgheţare a relaţiilor de business, a investiţiilor de stat şi private, în general, o deblocare a banilor din economie.
Întrebaţi fiind care sunt principalele provocări ale anului 2015, cei mai mulţi manageri (70%) le-au identificat pe cele de ordin fiscal (posibila majorare a taxelor şi impozitelor). Pe lista riscurilor din acest an s-au mai încadrat evoluţia economică mondială, remarcată de 23% dintre investitorii chestionaţi, evoluţia principalelor valute (27%), blocajul financiar (45%) şi situaţia de pe scena politică (34%).

O altă întrebare adresată mediului de afaceri a vizat percepţia economică a României în ochii investitorilor străini. La întrebarea „Cum este văzută România din afară, din punct de vedere al atractivităţii economice, în comparaţie cu ţările din regiune?”, majoritatea celor intervievaţi au fost rezervaţi (42%), menţionând drept principală problemă lipsa de predictibilitate a mediului fiscal.

Pe lista bilelor negre au mai fost incluse, la loc de cinste, rata TVA mai mare decât în Bulgaria, blocajul financiar, birocraţia şi absenţa unei infrastructuri de transport la standarde occidentale.

În privinţa atuurilor, România se remarcă, în ochii investitorilor chestionaţi de KeysFin, mai ales prin costurile reduse ale forţei de muncă şi calitatea acesteia, prin oportunităţile de business, în principal în segmentul agricol, şi prin poziţia geostrategică din regiune (membră UE, port la Marea Neagră, transport ieftin pe Dunăre etc.)

Leul, ţinut în frâu de BNR

Potrivit barometrului privind percepţia investitorilor asupra mediului de afaceri, realizat de KeysFin, leul va urma în 2015 o evoluţie destul de liniştită. Euro va evolua în limitele a 4,45-4,50 lei, cu mici fluctuaţii în primăvară şi în toamnă.

Majoritatea investitorilor s-au declarat convinşi că BNR va reuşi să ţină moneda naţională în frâu, având în vedere intenţia de a trece la euro, şi că, din punct de vedere al riscului valutar, acesta va rămâne la un cost controlabil, bineînţeles, dacă evoluţia externă şi cea internă, mai ales cea politică, se vor afla pe o linie constantă.

Grafic2_ROM

Întrebaţi fiind ce măsuri le-ar solicita guvernanţilor în 2015, menite a asigura stabilitatea economică şi a impulsiona business-ul autohton, oamenii de afaceri au vorbit în primul rând despre predictibilitate, un cuvânt care a lipsit din vocabularul autorităţilor în ultimii ani. Să avem un Cod Fiscal bătut în cuie, care nu mai sufere modificări săptămânale, este principala cerinţă a investitorilor.

Aceştia au mai invocat necesitatea reducerii birocraţiei în aparatul de stat şi eliminarea controalelor cu „dedicaţie”. Potrivit celor intervievaţi, ar fi ideal ca Fiscul şi celelalte instituţii cu atribuţii de control din România să elaboreze un plan transparent de activităţi şi să fie evitate inspecţiile inopinate, care încurcă activitatea firmelor.

De asemenea, investitorii au invocat, în discuţiile purtate, şi necesitatea simplificării documentaţiei pentru accesul la fondurile UE, insistând pe găsirea unor mecanisme de stimulare eficiente, dar şi de control a modului în care sunt acordaţi banii de la Uniunea Europeană.
Fără zgomot pe scena politică

Potrivit investitorilor chestionaţi de KeysFin, instalarea noului preşedinte Iohannis la Palatul Cotroceni poate aduce un plus de interes din punct de vedere investiţional pentru România. Percepţia pozitivă creată de acesta în marile cancelarii străine şi în mediul de business reprezintă un argument care ar trebui exploatat la maximum de către autorităţile române.

Marea provocare, în 2015, este ca, dincolo de stabilitatea la nivel prezidenţial, să reuşim să avem un guvern eficient care să stimuleze activitatea economică prin investiţii, mai ales în infrastructură.

Potrivit acestora, construcţia de stadioane şi săli de sport nu reprezintă o soluţie care să aducă plus valoare în economie, fiind necesare investiţii care să genereze profit şi care să stimuleze relaţiile de afaceri – unul dintre exemple fiind refacerea şi dezvoltarea reţelei de căi ferate, în special de transport marfă.

Investitorii chestionaţi de KeysFin spun, pe de altă parte, că este necesar ca Guvernul, oricare ar fi acesta, să continue relaţia de asistenţă cu FMI şi să îşi asume, mai ales, stabilitatea mediului fiscal.

Întrebaţi fiind care ar fi riscurile politice care ar putea afecta mediul de afaceri, 73% dintre investitori au menţionat posibila organizare a alegerilor anticipate, 59% ruperea relaţiei cu FMI şi 34% îndepărtarea de la putere a preşedintelui ales, Klaus Iohannis.

Barometrul KeysFin privind percepţia investitorilor asupra economiei româneşti a fost realizat în perioada 1-31 decembrie 2015, pe un eşantion reprezentativ de 150 de oameni de afaceri, acţionari, directori executivi şi financiari din firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ, la servicii financiare, agricultură, energie, confecţii, IT etc.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •