Directorii generali ai companiilor din România, optimişti cu privire la perspectivele de creştere în 2014

Directorii generali ai companiilor din România, optimişti cu privire la perspectivele de creştere în 2014

Directorii generali din România sunt optimişti cu privire la perspectivele de creştere ale veniturilor companiilor pe care le conduc. 86% dintre aceştia de declară, în acest sens, încrezători în creşterea acestora în următoarele 12 luni, potrivit celei de-a 17 ediţii a raportului PwC Global CEO Survey.

39% dintre ei sunt foarte încrezători. Pe termen mai lung, 96% dintre directorii generali participanţi la sondaj cred în majorarea veniturilor companiilor lor în următorii 3 ani, iar 49% sunt foarte încrezători. Aceste tendinţe sunt similare celor înregistrate la nivel global.

Evoluţia economiei globale

La nivel global, de două ori mai mulţi directori generali decât anul trecut mizează pe o îmbunătăţire a situaţiei economiei mondiale în următoarele 12 luni, iar 39% dintre aceştia declară că sunt foarte încrezători în creşterea veniturilor companiilor lor în 2014, potrivit raportului.

Procentul directorilor generali care mizează pe o îmbunătăţire a situaţiei economiei globale în următoarele 12 luni a crescut la 44%, faţă de doar 18% anul trecut. De asemenea, numai 7% dintre respondenţi văd o deteriorare a situaţiei economice globale în acest an, faţă de 28% în 2013.

În plan regional, directorii generali din Europa Occidentală sunt cei mai încrezători cu privire la perspectivele economiei globale pe termen scurt (50% mizând pe creşterea acesteia), pe măsură ce se înmulţesc semnele de redresare ale economiei Zonei Euro. Aceştia sunt urmaţi de directorii generali din Orientul Mijlociu (49%), regiunea Asia-Pacific (45%), America Latină (41%), America de Nord (41%), şi Africa (40%). În schimb, directorii generali din Europa Centrală şi de Est sunt mai puţin încrezători, doar 26% mizând pe îmbunătăţirea situaţiei economice globale. Directorii generali din România fac însă excepţie de la tendinţele regionale, 45% dintre aceştia cred că situaţia economiei globale se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni, în comparaţie cu 13% anul trecut.

„Sondajele care măsoară aşteptările jucătorilor din piaţă sunt foarte bune semnale ale tendinţelor economice. Creşterea semnificativă a numărului directorilor generali încrezători în perspectivele de creştere pe termen scurt ale companiilor lor ar putea indica intrarea într-un nou ciclu de creştere a economiei globale, care probabil că va dura mai mult timp (de obicei ciclurile de expansiune sunt mai lungi decât cele de recesiune), însă ritmul acestei creşteri ar putea fi unul lent. De exemplu, în Statele Unite, înainte de instalarea recesiunii în decembrie 2007, economia a crescut timp de 16 ani continuu (din 1991), cu singura excepţie a două trimestre din 2001, ca urmare a atentatelor teroriste de pe 11 septembrie 2001. Cu toate acestea, nu există nicio garanţie că viitorul ciclu de creştere va fi la fel de lung”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.

În funcţie de industrie, directorii generali din sectorul turismului s-au declarat cei mai încrezători în perspectivele de creştere din următoarele 12 luni (46%), urmaţi de cei din sectorul bancar şi al pieţelor de capital (45%), retail (44%), servicii financiare (44%), asset management (44%), comunicaţii (44%), inginerie şi construcţii (41%). Directorii generali din industria metalurgică sunt cei mai pesimişti la nivel global, doar 19% dintre aceştia cred în creşterea veniturilor companiilor lor în următoarele 12 luni.

„Directorii generali au reuşit să-şi conducă cu succes companiile în perioada recesiunii şi acum mai mulţi dintre aceştia sunt încrezători atât în capacitatea companiilor lor de a-şi majora veniturile, cât şi cu privire la perspectivele economiei globale. Pe de altă parte, directorii generali sunt conştienţi că menţinerea unei creşteri susţinute în perioada post-criză va fi una dificilă, mai ales în condiţiile în care se vor confrunta cu o încetinire a creşterii economice a pieţelor emergente”, a precizat Vasile Iuga.

„Există în continuare îngrijorări la nivelul directorilor generali, iar aceştia transmit un mesaj clar autorităţilor publice că sunt preocupaţi de supra-reglementare, povara fiscală şi deficitele bugetare aflate la niveluri foarte ridicate. În privinţa viitorului, directorii generali se aşteaptă la trei tendinţe globale majore – progresul tehnologic rapid, schimbările demografice şi de putere economică – aceşti trei factori urmând să aibă cel mai mare impact asupra companiilor lor. Identificarea modalităţilor prin care aceste tendinţe globale pot fi folosite în beneficiul companiilor este cheia succesului viitor”, a adăugat Vasile Iuga.

Creşterea veniturilor companiilor

În privinţa companiilor pe care le conduc, 39% dintre directorii generali din întreaga lume sunt „foarte încrezători” în perspectivele de creştere ale acestora în următoarele 12 luni. Acest lucru marchează o creştere faţă de procentul de 36% înregistrat anul trecut. Încrederea în posibilitatea majorării veniturilor companiilor a atins nivelul minim de 21% în 2009.

Directorii generali din Orientul Mijlociu (69%) sunt cei mai încrezători în perspectivele de creştere ale companiilor lor pe termen scurt, în creştere faţă de procentul de 53% înregistrat anul trecut. Aceştia sunt urmaţi de directorii generali din regiunea Asia-Pacific, unde 45% dintre respondenţi mizează pe creşterea veniturilor companiilor lor, faţă de 36% anul trecut.

În Europa Occidentală, încrederea a crescut cu 8% faţă de nivelul minim atins anul trecut ajungând la 30%. Dar în Africa, nivelul de încredere este pe o pantă descendentă. Doar 40% dintre directorii generali din Africa sunt foarte încrezători în perspectivele de creştere ale veniturilor companiilor lor în următoarele 12 luni, în scădere faţă de nivelul de 44% de anul trecut şi de 57% în 2012. Nivelul de încredere a scăzut de asemenea în rândul directorilor generali din America Latină la 43%, faţă de 53% anul trecut. În acelaşi timp, încrederea directorilor generali din America de Nord rămâne la acelaşi nivel de 33%.

La nivel de ţară, nivelurile de încredere variază foarte mult: de la niveluri foarte ridicate raportate de directorii generali din Rusia, unde 53% dintre directorii generali se declarară încrezători în creşterea veniturilor, urmaţi de cei din Mexic (51%), Coreea de Sud (50%). Se observă că în Coreea de Sud s-a produs un reviriment foarte puternic al încrederii, de la doar 6% anul trecut. Urmează directorii generali din India (49%), China (48%), Elveţia (42%), Brazilia (42%), Statele Unite (36%), Germania (33%), Marea Britanie (27%), Canada (27%), Japonia (27%), Italia (27%), Franţa (22%) şi, în final, Argentina, unde doar 10% dintre directorii generali sunt încrezători în creşterea veniturilor companiilor lor în 2014. (vezi nota 2)

Principalele îngrijorări ale directorilor generali

Pe măsură ce perspectiva directorilor generali asupra economiei se îmbunătăţeşte, se produce şi o schimbare în ceea ce priveşte principalele îngrijorări ale acestora. Acţiunile guvernamentale, sau absenţa acestora, sunt pe primul loc în privinţa îngrijorărilor directorilor generali.

Nivelul de preocupare cu privire la supra-reglementare (72%) şi la deficitele bugetare (71%) este cel mai ridicat înregistrat de când PwC realizează rapoartele Global CEO Survey până în prezent. Ţările în care directorii generali se declară foarte îngrijoraţi de supra-reglementare sunt Franţa (88%), Australia (85%), India (82%) şi Germania (77%). În Statele Unite, directorii generali sunt preocupaţi îndeosebi de deficitul bugetar (92%), urmaţi de cei din Argentina (90%) şi din Franţa (84%).

În plus, directorii generali sunt preocupaţi aproape în egală măsură şi de o încetinire a creşterii în economiile emergente (65%), ca şi de creşterea lentă de pe pieţele dezvoltate (71%). Alte îngrijorări majore se referă la creşterea poverii fiscale (70%), disponibilitatea abilităţilor profesionale cheie (63%), volatilitatea ratei de schimb valutar (60%) şi instabilitatea pieţelor de capital (59%).

Însă temerile pentru securitatea cibernetică – inclusiv securitatea datelor – sau viteza transformărilor tehnologice au fost citate drept ameninţări de mai puţin de jumătate dintre directorii generali.

În privinţa reglementării, aproape 80% dintre directorii generali susţin că aceasta a dus la creşterea costurilor, în vreme ce 52% declară că reglementarea a făcut mai dificilă atragerea angajaţilor talentaţi. De asemenea, 40% cred că reglementarea le-a îngreunat eforturile de a urmări o oportunitate de piaţă sau o inovaţie. La polul plus, mai bine de jumătate dintre directorii generali cred că reglementarea a dus la creşterea calităţii serviciilor.

Pregătirile pentru viitor

Atunci când au fost întrebaţi care sunt factorii care vor determina creşterea viitoare, dezvoltarea de noi produse şi servicii a fost identificată de 35% dintre directorii generali drept principala oportunitate de creştere, în comparaţie cu doar 25% dintre aceştia anul trecut. Cei care au în vedere derularea unei fuziuni şi achiziţii sau o alianţă strategică în acest an au crescut la 20% dintre respondenţi, faţă de 17% anul trecut. Directorii generali declară că explorează oportunităţile de creştere şi pe alte pieţe emergente în afara celor din BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China), şi văd perspective bune de creştere în următorii 3-5 ani în Indonezia, Mexic, Turcia, Thailanda şi Vietnam. Statele Unite, Germania şi Marea Britanie sunt de asemenea bine văzute în topul destinaţiilor ce oferă bune perspective de creştere.

În România, 47% dintre directorii generali văd oportunităţi de creştere venind din inovaţia în materie de produse şi servicii, iar 24% dintre aceştia din extindere pe pieţele unde deja activează. Când au fost întrebaţi în privinţa pieţele externe cele mai importante pentru creşterea companiilor lor în următoarele 12 luni, 27% dintre directorii generali din România s-au referit la Germania, iar 18% la Rusia.

Directorii generali, la nivel global, sunt de asemenea mai ambiţioşi în privinţa planurilor de extindere a personalului în următorul an. Jumătate dintre directorii generali se aşteaptă să recruteze noi angajaţi în următoarele 12 luni, în comparaţie cu 45% anul trecut. Sectoarele în care s-ar putea face cele mai multe angajări includ tehnologia (63%), serviciile pentru afaceri (62%) şi asset managementul (58%).  (vezi nota 3)

Pe măsură ce economia se stabilizează, directorii generali au identificat tendinţele majore care vor avea un impact asupra companiilor lor în următorii cinci ani. Pe primul loc este progresul tehnologic, menţionat de 81% dintre directorii generali, urmat de schimbările demografice (60%), şi cele de putere economică la nivel global (59%).

Pentru a putea face faţă acestor provocări, directorii generali declară că îşi revizuiesc strategiile de management al talentelor (93%), strategiile de achiziţie şi retenţie a clienţilor (91%), investiţiile în tehnologie (90%), structura organizatorică (89%) şi folosirea şi administrarea bazelor de date (88%).

Mai mult de jumătate dintre directorii generali declară că actualul orizont de timp pentru care îşi formulează planuri de dezvoltarea este de trei ani, însă doar 40% dintre aceştia cred că este intervalul de timp ideal pentru care să faci planificarea.

Despre raport:

Pentru cea de-a 17-a ediţie anuală a raportului PwC Global CEO Survey au fost derulate 1344 de interviuri în 68 de ţări din întreaga lume în ultimul trimestru al anului 2013. În funcţie de regiune, 445 de interviuri au fost derulate în Asia Pacific, 442 în Europa, 212 în America de Nord, 165 în America Latină, 45 în Africa şi 35 în Orientul Mijlociu. În România au fost realizate 49 de interviuri.

Lista ţărilor şi regiunilor cu procentul directorilor generali care se declară foarte încrezători în perspectivele de creştere în următoarele 12 luni.

Procentajul directorilor generali foarte încrezători în perspectivele de creştere ale companiilor lor în următorul an

2014

2013

Rusia

53%

66%

Mexic

51%

62%

Coreea de Sud

50%

6%

India

49%

63%

China/Hong Kong

48%

40%

ASEAN

45%

40%

Danemarca

44%

NA

Elveţia

42%

18%

Brazilia

42%

44%

Global

39%

36%

România

39%

42%

Statea Unite

36%

30%

Australia

34%

30%

Germania

33%

31%

Scandinavia

30%

20%

Marea Britanie

27%

22%

Canada

27%

42%

Japonia

27%

18%

Italia

27%

21%

Venezuela

25%

30%

Africa de Sud

25%

45%

Spania

23%

20%

Franţa

22%

13%

Argentina

10%

26%

 Lista industriilor cu procentul directorilor generali care au în vedere creşterea numărului de personal în acest a

Procentajul directorilor generali din sector care au în vedere creşterea numărului de angajaţi în acest an

 

2014

2013

Technologie

63%

44%

Servicii de Afaceri

62%

56%

Asigurări

59%

39%

Asset Management

58%

55%

Energie

56%

39%

Media şi Divertisment

53%

43%

Sănătate

53%

43%

Bănci şi pieţe de capital

52%

44%

Comunicaţii

52%

36%

Inginerie şi construcţii

51%

52%

Turism

51%

33%

Retail

51%

49%

Industria chimică

49%

43%

Industria bunurilor de larg consum

46%

40%

Servicii pentru consumatori şi produse industrial

46%

N/A

Produse industrial

46%

36%

Industria auto

45%

44%

Industria hârtiei şi ambalajelor

45%

32%

Industria farmaceutică

44%

38%

Transport & logistică

40%

43%

Electricitate şi utilităţi

36%

41%

Industria minieră

25%

39%

Industria metalurgică

22%

28%

Despre PwC

Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 184.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •