Bogdan Sava, Account Manager România, ePayPoint
Sub continua influenţă a crizei, noul an va aduce câteva schimbări în evoluţia pieţei muncii din România, în privinţa domeniilor de activitate care vor face noi angajări, a sectoarelor nevoite să blocheze procesele de recrutare, a oportunităţilor de angajare la nivel local sau internaţional. Modificări au intervenit şi în desfăşurarea proceselor de recrutare ale angajatorilor, dar şi în modul în care este creionată harta pieţei muncii din România.
Sectoare în care se fac angajări
În anul 2013, din perspectiva recrutării specialiştilor, sectoarele care vor face angajări sunt:
• energia regenerabilă;
• furnizorii de servicii de tip call-center/ centrele de Business Process Outsourcing (BPO);
• companiile din domeniul producţiei.
Argumentul pentru creşterea numărului angajaţilor ar fi: numărul ridicat al tinerilor români care vorbesc fluent cel puţin o limbă străină reprezintă un real punct de interes pentru companiile din domeniul call-center/BPO de a veni sau de a-şi dezvolta afacerile în România.
Din perspectiva muncii temporare, următoarele sectoare vor face şi în 2013 angajări:
• domeniul auto;
• domeniul produselor electronice.
În cadrul acestor industrii, s-a observat o creştere a comenzilor. Totuşi, companiile din aceste domenii de activitate sunt precaute în modul în care îşi gestionează resursele. De aceea, atunci când îşi fac planuri pe termen lung, preferă soluţiile flexibile, folosind angajaţii temporari. Şi în cazul muncii temporare, ca sector care va relua angajările, este menţionat domeniul call-center/BPO, în condiţiile în care forţa de muncă ieftină şi pregătirea mai bună din ţara noastră sunt, în continuare, de interes pentru investitorii din acest domeniu.
Domeniul IT este, de asemenea, dat drept exemplu. Candidaţii din acest sector, indiferent dacă vorbim despre cei pe poziţii de conducere, middle sau entry-level, trebuie să prezinte o mare capacitate de adaptare la cerinţele angajatorilor şi să ofere performanţă pentru a-şi menţine locul în organizaţie.
Recrutarea îngheaţă pe alocuri
Analizând industriile care îşi vor îngheţa procesele de recrutare, prin prisma recrutării specialiştilor, sectorul bancar iese în evidenţă, având o tendinţă de scădere a angajărilor.
Luând în considerare criteriul muncii temporare, industriile producătoare de alimente şi de băuturi, îngheţată şi băuturi reci sunt domenii care, după un vârf al cererii realizat în vară, înregistrează o scădere a cererii începând cu lunile de toamnă. Alt exemplu de industrie afectată de sezonalitate este cea auto, care îşi atinge vârfurile de producţie în lunile mai şi septembrie. În plus, acest ciclu cunoscut de producţie este influenţat de recesiunea economică, manifestând schimbări.
Procesul de recrutare a cunoscut schimbări, durata sa fiind extinsă. Motivul principal este legat de procesul de luare a deciziei, deoarece, în multe cazuri, factorii decizionali sunt localizaţi în afara României, în sedii regionale sau centrale.
Pentru a se angaja în 2013, un profesionist ar trebui să beneficieze de un nivel foarte avansat de specializare (posturile disponibile fiind pentru manageri de proiect, ingineri civili sau cu profil electric, tehnologii wireless, automaticieni/mentenanţă).
Din punctul de vedere al muncii temporare, limbile străine vor fi căutate de mulţi dintre angajatori; de asemenea, capacitatea de adaptare la diferite situaţii, precum şi garanţia performanţei sunt cerute pentru păstrarea locului în companie.
Companiile din străinătate vor recruta cei mai mulţi oameni pentru posture din tehnologia informaţiei, respectiv developeri IT (Java, Embedded, C++), şi din industria extractivă, petrol şi gaze (tehnicieni şi ingineri) (vezi tabel 1).
Cum vor evolua salariile
Domeniul cu salariile plătite cel mai bine, din perspectiva recrutării specialiştilor, este cel al tehnologiei informaţiei, profesia cel mai bine remunerată fiind cea de developer IT. Câştigul salarial este influenţat de tehnologiile cunoscute de către angajaţi, de instrumentele cu care ştiu să lucreze şi de nivelul de experienţă. Un angajat începător în IT software poate avea un salariu de debut de 600 de euro, iar un specialist senior în IT software poate ajunge şi la 4.000 de euro.
În cazul domeniului financiar, contează foarte mult nivelul de experienţă. Luând în calcul un nivel de angajat senior pentru poziţia de controller financiar şi mergând până la o poziţie de director financiar, marjele sunt: minimum 1.500 de euro net/lună, maximum 5.000 de euro net/lună.
Discutând despre munca temporară, ca element de referinţă ar putea fi folosit salariul brut mediu: 900 – 1.200 de lei (vezi tabel 2). Oraşele româneşti cu cea mai activă piaţă a muncii ar fi:
• Ploieşti: rata şomajului este foarte scăzută, în măsura în care companiile din industria auto se luptă pentru a găsi atât angajaţi din categoria gulerelor albe, cât şi muncitori;
• Piteştiul este, de asemenea, foarte stabil din punctul de vedere al mobilităţii forţei de muncă.
• Craiova, pe de altă parte, stagnează la capitolul angajări.
Celor care caută un loc de muncă, specialiştii Barnett McCall le recomandă să aplice doar pentru posturile relevante pentru experienţa proprie, corespunzând cerinţelor specifice ale anunţurilor de angajare.
Ca propuneri pentru angajatori, referitor la modul în care candidaţii potriviţi ar trebui identificaţi şi recrutaţi, reprezentanţii Barnett McCall consideră că primii trebuie să se concentreze pe utilizarea canalelor de Social Media pentru identificarea candidaţilor potriviţi; mai exact, trebuie să caute direct candidaţii care îndeplinesc cerinţele de recrutare ale posturilor şi să folosească tehnici de head-hunting.