Indicele privind încrederea investitorilor în Europa Centrală, pe drumul cel bun

Hein van Dam, Indicele privind încrederea investitorilor în Europa Centrală, pe drumul cel bun

Indicele privind încrederea investitorilor de private equity în Europa Centrală continuă să crească pentru al doilea an consecutiv, potrivit celei mai recente ediții a studiului Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Index.

Este pentru prima dată în ultimii patru ani când studiul indică o tendință pozitivă în evoluția pieței pe parcursul unui an întreg.

Garret Byrne, Partener Deloitte Europa Centrală și Lider Private Equity, este de părere că: „Estimările optimiste privind creşterea au la bază numeroase motive. Principalul motiv constă în faptul că riscul unui colaps iminent al zonei euro a dispărut, iar redresarea creșterii, deși modestă, a contribuit la îmbunătățirea gradului de încredere în întreaga Europă.” Studiul indică o creştere de peste patru ori a numărului respondenţilor care preconizează o îmbunătățire a climatului economic în perioada imediat următoare.

În mod evident, aproape 60% dintre respondenți întrevăd derularea de noi tranzacții în următoarea jumătate de an. Vești îmbucurătoare vin din perspectiva oportunităților de piață. Trei fonduri de investiții din Europa Centrală (3TS Capital Partners, Abris Capital Partners și Enterprise Investors) administrează fonduri în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, în vederea susținerii activităților investiționale din regiune.

Pentru prima dată în ultimii zece ani și jumătate, studiul înregistrează o modificare majoră a indicelui de încredere al fondurilor de investiții. Interesul crescut manifestat de investitori față de companiile de talie medie este principalul detractor, un procent egal de respondenți indicând acest segment ca fiind cel mai competitiv.

Hein van Dam, Partener Coordonator, Servicii de Consultanţă Financiară, Deloitte România, a adăugat: „Concluziile studiului nu sunt deloc surprinzătoare. În timp ce se preconizează că volumul tranzacțiilor mari încheiate de fondurile internaţionale de investiții  va rămâne restrâns, fondurile «locale» de investiții se vor axa pe segmentul mid-market și pe majorarea de capital. În timp ce băncile continua să-şi reducă expunerile, companiile mijlocii se străduiesc să își diversifice sursele de finanțare, creând astfel oportunități pentru capitalul privat.”

Europa Centrală continua să fie percepută ca o parte integrantă a Europei, respondenții indicând prețul și termenii contractuali ca fiind elemente cheie de diferențiere în câștigarea unei afaceri. Dacă în urmă cu câțiva ani, investitorii acordau o importanță sporită prezenței locale și înţelegerii nivelului apetitului pentru risc în regiune, contextul actual este unul total diferit. Acest lucru reprezintă o dovadă clară că regiunea a făcut pași mari în eforturile sale de convergență cu Europa Occidentală și nu mai este considerată o „piață emergentă”.

Numele Deloitte se refera la organizatia Deloitte Touche Tohmatsu Limited, o companie cu raspundere limitata din Marea Britanie, la firmele membre ale acesteia, in cadrul careia fiecare firma membra este o persoana juridica independenta. Pentru o descriere amanuntita a structurii legale a Deloitte Touche Tohmatsu Limited si a firmelor membre, va rugam sa accesati www.deloitte.com/ro/despre.

Deloitte furnizeaza servicii clientilor din sectorul public si privat in urmatoarele domenii profesionale – audit, taxe, consultanta, consultanta financiara – deservind numeroase industrii. Prin intermediul retelei sale globale de firme membre, care activeaza in peste 150 de tari, Deloitte pune la dispozitia clientilor sai resursele internationale precum si priceperea locala pentru a-i ajuta sa exceleze indiferent de locul in care acestia isi desfasoara activitatea. Obiectivul celor 200 000 de profesionisti din Deloitte este acela de a deveni un standard de excelenta.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •