La ce vârstă ajungem să fim foarte creativi?

La ce vârstă ajungem să fim foarte creativi?

Care este vârsta la care suntem cei mai creativi? Există o astfel de vârstă la care creativitatea atinge apogeul? Răspunsul, potrivit celor de la Fast Company, este unul destul de complex.

creativity

La 26 de ani, celebrul Olsen Wells realiza un film denumit Citizen Kane. Lansat în 1947, filmul este în continuare considerat unul dintre cele mai bune pelicule din toate timpurile. Cum a reușit să creeze o capodoperă fiind atât de tânăr?

La 45 de ani el declara că ignoranța ar fi fost cheia succesului. „Doar în momentul în care începi să cunoști foarte bine o profesie devii mai timid, mai precaut”, spunea el.

Unii sunt de părere că vârsta de mijloc este cea la care ajungi să fii și cel mai creativ, cu toate că și Einstein spunea că dacă nu ai realizat ceva important până la vârsta de 30 de ani, nu prea mai ai șanse să mai realizezi ceva mai târziu.

Cercetărtorii, în schimb, au arătat într-un studiu din 2011, că fizicienii, de exemplu, ajung să facă cele mai mari descoperiri abia pe la 48 de ani. Potrivit unui studiu publicat, recent, de The Economist, marii pictori, de asemenea, au creat cele mai improtante opere ale lor la 40 de ani.

Studiul a analizat 221 de picitori faimoși din secolele XIX și XX. Vârsta medie la care ei au scos la lumină cele mai mari opere de artă a fost 41.92 de ani.

Desigur, mulți sunt creativi și la bătrânețe. Psihologul Oliver Sacks sau sculptorița Louis Bourgeious au fost la fel de inovatori și la 80 de ani.

Prin urmare, care este cea mai creativă perioadă a vieții?

Economistul David Galenson scrie în lucrarea sa Old Masters and Young Geniuses: The Two Life Cycles of Artistic Creativity că există două tipuri mari de artiști. El i-a grupat în funcție de stilul de creativitate, stil care corespunde unei etape din viață.

O parte fac parte din grupul celor care au experimentant pe parcusul carierei lor, precum Cézanne. Ceilalți sunt artiști conceptuali, precum Picasso care a știut de la bun început ce vrea să exprime.

Cei ce experimentează, explică David Galenson își dezvoltă abilitățile pe parcursul carierei, în timp ce artiștii conceptuali știu de la bun început, chiar și din tinerețe, ce mesaj vor să transmită.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •