STUDIU. 1 din 4 angajatori anunță planuri de a-și crește numărul de angajați

Angajatorii români exprimă planuri de angajare optimiste pentru al doilea trimestru al anului 2015. 26% dintre aceștia intenționează să își sporească numărul de angajați, potrivit unui studiu Manpower.

Studiul Manpower ”Perspectivele angajării de forță de muncă” arată că 26% dintre angajatori intenționează să facă angajări în următoarele trei luni, 67% nu prevăd schimbări, și doar 6% au în vedere o scădere de personal. În acest context, Previziunea Netă de Angajare de +11%, cea mai puternică din trimestrul IV/2012 până în prezent.

”Per ansamblu, aceasta este prognoza cea mai favorabilă din ultimele 9 trimestre. Nu numai că angajatorii se arată mai fermi în intențiile de a-și crește numărul de angajați, ci și mai puțin dispuși să facă scăderi de personal decât au fost în trim. I. Este încurajator că apar mai multe oportunități pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă în regiunea lor, sau în sectorul de activitate pe care aceștia îl vizează, ceea ce poate fi indicatorul unei reveniri economice mai sustenabile. Totuși, acest optimism mai uniform răspândit este de dată prea recentă pentru a putea fi asimilat unei tendințe, chiar și într-un context european de un optimism prudent”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1″ gal_title=”Manpower”]

Previziuni în funcție de sectoarele de activitate

Angajatorii din sectorul ”Industrie prelucrătoare” se dovedesc din nou cei mai optimiști. Previziunea Netă de Angajare din sector, de +28%, este cea mai robustă din ultimele 10 trimestre, și a crescut cu 12 puncte procentuale față de cea exprimată în trim. I/2015.

Cea mai amplă îmbunătățire față de trimestrul anterior, de 15 puncte procentuale, este raportată însă în sectorul ”Transport”, depozitare și comunicații, unde Previziunea de +17% este cea mai optimistă din trim. I/2009 până în prezent.

Perspectivele de angajare sunt mai luminoase și în sectorul ”Construcții”, angajatorii raportând o Previziune Netă de +16%, cu 12, respectiv 16 puncte procentuale mai puternică decât cea din trim. I/2015, respectiv trim. II/2014.

De altfel, oportunitățile pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă se vor multiplica, în mai mică sau mai mare măsură, în toate sectoarele de activitate, cu excepția celui de ”Energie electrică, gaze, apă”, unde angajatorii raportează singura Previziune negativă din acest trimestru, de -8%, valoare cu 8 puncte procentuale mai slabă decât în trim. I/2015 și cu 12 puncte procentuale sub trimestrul II al anului trecut.

Previziuni în funcție de regiune

Din punct de vedere regional, perspectivele de angajare sunt pozitive în toate cele opt regiuni ale țări, fiind fie mai puternice, fie stabile raportat la trimestrul trecut. Cea mai mare îmbunătățire, de 18 puncte procentuale, este raportată de angajatorii din regiunea Sud-Vest. Previziunea Netă de Angajare din aceasta regiune, de +14%, este cea mai puternică enunțată de angajatori în ultimii trei ani.

Angajatorii din regiunea Sud raportează la rândul lor o îmbunătățire considerabilă față de trimestrul anterior, 30% dintre ei anunțând planuri de a-și crește numărul de angajați în intervalul aprilie – iunie 2015. Previziunea Netă de Angajare din regiune, de +22%, s-a îmbunătățit cu 12 puncte procentuale față de trim. I/2015 și cu 15 puncte procentuale față de trimestrul II/2014, fiind cea mai solidă de pe întreg teritoriul țării.

Previziuni în funcție de dimensiunea companiilor

Angajatorii din organizații de dimensiuni micro, cu mai puțin de 10 angajați, sunt mai optimiști decât în orice alt moment din ultimii 6 ani (din trim. I/2009), raportând o Previziune Netă de Angajare de +11%, îmbunătățită atât față de trim I/2015, cât și față de trim II/2014, cu 15, respectiv 11 puncte procentuale.

Și angajatorii din organizații mici (10-49 angajați) și medii (40-249 angajați) se arată încrezători, exprimând Previziuni de +8%, respectiv +13%.

Activitatea de angajare va continua și în organizațiile mari, cu peste 250 de angajați, dar Previziunea ramâne stabilă comparativ cu trimestrul anterior și scade cu 4 puncte procentuale față de trim. II/2014.

Despre Studiu

Studiul Manpower este cel mai longeviv și cuprinzător studiu din lume privind activitatea de angajare. ManpowerGroup administrează acest studiu predictiv încă din 1962, iar în prezent în cercetare sunt incluși peste 65,000 de angajatori din 42 de țări și teritorii.

Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 14 – 27 ianuarie 2015 pe un eşantion reprezentativ de 626 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Previziunea Netă de Angajare se obţine făcând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor, în trimestrul următor. Pentru ţările care au acumulat date cel puţin 17 trimestre consecutiv, printre care şi România, cifrele citate au fost supuse ajustării sezoniere, cu excepţia cazului în care se specifică altfel.

(Foto: MEOS)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •