Studiu: Peste jumătate dintre companii plănuiesc fuziuni și achiziții în următoarele 12 luni

Tranzactii

Într-o perioadă de incertitudini geopolitice şi schimbări rapide, perspectivele globale legate de fuziuni şi achiziţii (M&A) rămân foarte optimiste, conform celei de-a 15-a ediţii a barometrului EY – Global Capital Confidence Barometer (CCB). Studiul EY a fost derulat în rândul a peste 1700 de directori executivi din 45 de ţări.

Mai mult de jumătate (57%) din companii se aşteaptă să încheie tranzacţii în următoarele 12 luni – al doilea procent, ca mărime, înregistrat în istoria de şapte ani a Barometrului EY. În același timp, peste 90% dintre executivi se aşteaptă ca piaţa M&A să se îmbunătăţească sau să rămână stabilă în următorul an, iar mai puţin de 10% estimează o scădere a numărului de tranzacţii pentru aceeaşi perioadă.

Florin Vasilică, Liderul departamentului de Asistenţă în Tranzacţii, EY România, spune: „totul se schimbă pentru companii, cu excepția aşteptărilor acționarilor legate de creştere şi profit – creşterea profitabilă rămâne pilonul principal al afacerii. În acest mediu dinamic, cea mai rapidă cale către inovaţie şi creştere este M&A – fuziuni și achiziţii.”

 Megatranzacţiile rămân o opţiune strategică pentru companii, însă, tendinţa dominantă din zona M&A este legată de tranzacţii de dimensiuni mai mici şi mai inteligent realizate, pe măsură ce companiile se orientează către un volum mai mare de achiziții și vizează firmele aflate la început de drum (start-up-uri) şi inovatorii tehnologici cu creştere rapidă.

Conform Barometrului, aproape jumătate (49%) dintre companii au în derulare, în medie, un număr de peste cinci tranzacţii, şi mai bine de jumătate dintre ele estimează să încheie tranzacţii cu valori între 250 milioane USD şi 1 miliard USD. Peste 90% dintre executivi se aşteaptă ca fluxul estimat al tranzacţiilor să rămână constant sau să crească în următoarele 12 luni.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •