STUDIU. Tendințe în business: Lucrătorul nomad și mereu on-line

Revoluția dispozitivelor ”smart” a schimbat stilul de lucru. Tendințele arată că angajații preferă să folosească propriile dispozitive la locul de muncă, deoarece sunt mai moderne și mai performante decât cele oferite de angajator.

Potrivit studiului ”Work Smart. Work Mobile.”, al companiei Esselte-Leitz, angajații care provin din unele dintre cele mai mari economii din Europa (Marea Britanie, Germania, Franța și Italia) s-au adaptat la tendințele actuale de pe piața muncii. Studiul, realizat pe un eșantion de 800 de angajați, a demonstrat că angajații au ajuns să utilizeze tot mai multe dispozitive ”smart” în scop profesional.

De asemenea, pe masură ce tehnologia mobilă evoluează, piața muncii se schimbă și ea într-un ritm alert, iar companiile se văd nevoite să apeleze la noile tehnologii într-un timp tot mai scurt. Adopția rapida aduce, însă, și beneficii pentru companii: angajații au acces în timp real la informații, au la dispoziție mai multe canale de comunicare simultan (telefon, e-mail, videochat etc.) și devin capabili să lucreze efectiv de oriunde.

Tendințele care reies din studiu

• Expansiunea antreprenoriatului/lucrătorilor independenți – Jumătate dintre profesioniștii HR chestionați se așteaptă ca 20% dintre lucrători să fie angajați cu contract de colaborare sau ca freelanceri până în anul 2022.

• Lucrătorul nomad: apariția unei comunități de angajați mobili – 2/3 din totalul lucrătorilor desfășoară o activitate legată de job de la distanță, cel putin o dată pe lună. Totodată, aproape o treime (și cifrele sunt în creștere) pot fi etichetați drept angajați conectați oricând și oriunde.

• Noua mobilitate – Tendințe precum utilizarea propriului dispozitiv (Bring Your Own Device – BYOD) arată că angajații (mai ales tinerii) preferă să își folosească propria tehnologie la locul de muncă, deoarece sunt mai moderne și mai performante decât cele oferite de angajator. În plus, tehnologia portabilă – dominată, în prezent, de echipamente personale precum ceasuri inteligente, pare să se extindă și în mediul profesional, în domenii precum ingineria sau chirurgia.

• Contactul în era dispozitivelor inteligente – Creșterea dramatică a rețelelor Wi-Fi gratuite sau disponibile la cerere.

• Neajunsurile tehnologiei ”smart” – Lucrătorii mobili sunt constant ”amenințați” de posibilitatea de a rămâne fără baterie, marele minus al dispozitivelor inteligente fiind acela că au, de obicei, o durată de viață mult prea scurtă pentru nevoile utilizatorului. 60% dintre respondenți au spus că rămân fară baterie în timpul programului de lucru cel puțin o dată pe lună, iar ¾ dintre cei chestionați au admis că sunt nevoiți să aibă la ei, în permanență, un încărcător sau o baterie externă.

• Cu cât suntem mai conectați, cu atât mai mult contribuim la un mediu de business bazat pe colaborare.

Despre studiu

“Work Smart. Work Mobile.” este cel mai recent proiect al companiei Esselte-Leitz, leader în domeniul organizării la birou. Această cercetare a fost precedată de un alt studiu, “The Future of Work”. Rezultatele prezentate constituie numai prima parte a studiului, urmând ca, pe parcursul lui 2015, să apară alte două părți.

Studiile viitoare vor analiza comportamentul lucrătorilor din birouri și modul în care se adaptează organizațiile la nevoile acestora.

(Foto: elPadawan/www.flickr.com)