Stimulentele oferite de statul român pentru investițiile în cercetare – dezvoltare

Stimulentele pentru cercetare - dezvoltare

Sursa foto: stocksnap.io

Stimulentele oferite de statul român pentru investițiile în cercetare – dezvoltare vor fi prezentate de reprezentanții Deloitte România, între 31 mai – 1 iunie, în cadrul evenimentului BIN@Targoviste2017, organizat de Universitatea Valahia, Institutul de Cercetare Științifică și Tehnologică Multidisciplinară.

“Am constatat, datorită studiilor recente despre cercetare –dezvoltare realizate de Deloitte, că mai mult de jumătate dintre respondenții din România vor să investească în cercetare – dezvoltare în următorii doi ani. Cu toate acestea, circa 45% nu sunt familiarizați cu facilitățile fiscale și cu granturile oferite domeniului. Din aceste motive, considerăm că evenimentul BIN@Targoviste2017 reprezintă o bună ocazie pentru companii să afle informații relevante și să intre în contact cu noi parteneri pentru a realiza proiecte de cercetare – dezvoltare”, spune Silviu sandache, Director Deloitte România.

Facilitățile fiscale și schemele de ajutor de stat pentru domeniul cercetării – dezvoltării existente în legislația românească atât pentru companii, cât și pentru indivizii angrenați în astfel de proiecte au fost îmbunătățite în ultimul an:

·         Scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de 10 ani pentru persoanele juridice care au ca obiect de activitate cercetarea – dezvoltarea este cea mai nouă facilitate fiscală pentru acest domeniu și a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017. De facilitate pot beneficia inclusiv firmele nou – înființate (start –up).

·         Scutirea de impozit pe venit pentru persoanele fizice salariate în domeniul cercetării – dezvoltării a fost introdusă în luna august a anului trecut.

·         Deducerea suplimentară de 50% pentru costurile aferente activităților de cercetare – dezvoltare este o altă facilitate adresată companiilor, a cărei aplicare a fost clarificată și completată la sfârșitul anului trecut.

·         Pe lângă facilitățile fiscale, au fost implementate o serie de scheme de ajutor de stat pentru companiile care vor să investească în cercetare – dezvoltare.

„Statul român ar trebui să încurajeze parteneriatele locale și internaționale ca premisă fundamentală pentru dezvoltarea acestui sector. Studiile Deloitte mai arată că două treimi din investiții sunt realizate în parteneriate, iar sprijinul statului este decisiv. În acest context, forumul de discuții BIN@Targoviste 2017 este o oportunitate pentru companiile interesate să găsească parteneri, să descopere oportunități sau să își promoveze inițiativele”, apreciază Silviu Sandache.

Citeşte şi De ce a scăzut numărul invenţiilor româneşti?

Silviu Sandache, Director Deloitte România și Cristina Cojocaru, Manager Deloitte România, alături de Adrian Coman, avocat Reff & Asociații vor susține prezentări în cadrul evenimentului.

Business Inovation Network (BIN) este o platformă internațională care reunește reprezentanți din mediul academic și ai mediului de business care împărtășesc idei, bune practici și oportunități în domeniul inovării.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •