Amnezia digitală și efectul Google: Smartphone-urile și internetul ne fac să uităm

Dispozitivele mobile, cu acces la internet, ne oferă posibilitatea de a beneficia de surse nelimitate de informații. De asemenea, ele servesc și ca bază de stocare a datelor. Problema este că, în timp, aceste device-uri ajung să dețină toate amintirile noastre.

Potrivit unui blog post al firmei de securitate Kaspersky Lab, „efectul Google” și „amnezia digitală” se resimt acut în Marea Britanie, unde o mare pare din populația adultă nu își poate aminti un număr de telefon pe care îl folosește des. În fapt, mai mult de jumătate dintre utilizatorii de smartphone-uri nu își pot aminti nici măcar un singur număr de telefon.

Citește și: Mind Mapping sau cum să vă planificați vizual următorul proiect

Kaspersky a chestionat 6.000 de oameni și a constatat că 57% nu își puteau aminti numărul de telefon de la locul de muncă, în timp ce aproape trei sferturi nu își puteau aminti numărul de telefon al copiilor lor sau al școlii unde aceștia învață.

„Dispozitivele ne fac viețile mai bune, însă dau naștere și la amnezia digitală. Trebuie să înțelegem implicațiile pe termen lung ale acestui lucru. Numerele de telefon ale celor care contează pentru noi sunt doar la un click distanță, astfel încât nu ne mai deranjăm să ținem minte aceste lucruri”, a declarat David Emm, cercetător de securitate Kaspersky.

Citește și: Bill Gates – Internetul nu va salva lumea

În topul „amneziei digitale”, tinerii dețin poziția fruntașă. Majoritatea respondenților au declarat că dispozitivele mobile reprezintă cutia lor de cunoștințe și conține cam tot ceea ce au nevoie să știe.

DigAm-infographic-01

 

 

Există și multă emoție atașată de informații și de dispozitivele care le cuprind, iar Kaspersky a constatat că oamenii ar fi profund supărați dacă ar fi despărțiți de dispozitivele lor și, prin urmare, de amintirile lor. În ciuda acestui lucru, doar câțiva acționează pentru protejarea conținutul și dispozitivelor, iar mai puțin de un sfert dintre cei intervievați folosesc măsuri de securitate suplimentare pentru a-și proteja informațiile.

Citește și: Cum se prezintă business-urile din România pe internet

„Am descoperit că pierderea sau compromiterea acestor informații prețioase nu ar fi doar un inconvenient, unele persoane ar putea să fie profund afectate”, a mai spus David Emm, conform The Inquirer.

(Foto: pixabay.com)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •