Mastercard vrea să renunțe la codul PIN. Plățile online, validate prin selfie

Mastercard testează o aplicație de recunoaștere facială pentru smartphone-uri, care le va permite utilizatorilor să realizeze plăți online prin realizarea unui selfie. Prin această aplicație, Mastercard vrea să înlocuiască codurile PIN.

„€œCred că nouă generație va găsi foarte interesantă această funcție”, a declarat Ajay Bhalla, expert în securitate în cadrul Mastercard.

Mastercard explorează recunoașterea facială ca o alternativă la SecureCode, software-ul său de securitate, care solicită cumpărătorilor online o parolă pentru a permite achizițiile.

Procesul de testare a recunoașterii faciale de către Mastercard implică 500 de utilizatori în SUA, iar reprezentanții companiei au declarat, că explorează în paralel și securitatea amprentei digitale și a recunoașterii vocale.

Deși Mastercard nu a anunțat data la care aplicația va fi pe piață, presa internațională vehiculează că „plata prin selfie” va fi disponibilă în următoarele luni, întrucât cei de la Mastercard colaborează cu mai multe companii precum Apple, Google, Samsung sau Microsoft, pentru a-și realiza obiectivul.

Cum funcționează, de fapt, validarea prin selfie

Sistemul de recunoaștere facială va fi unul destul de avansat. Prin intermediul camerei, aplicație va verifica ochii utilizatorului, dar și mișcarea lor pentru a împiedica frauda. Mai precis, Aplicația Mastercard solicita utilizatorilor să clipească pentru a-și dovedi natură umană.

De menționat și că sistemul va folosi două metode pentru a valida o tranzacție online: prima oară va fi făcut un selfie pentru a recunoaște față persoanei respective, iar apoi va trebui că utilizatorul respectiv să folosească și cititorul de amprente al smartphone-ului.

Recunoașterea facială poate fi falsificată

Un expert în securitate a declarat pentru BBC că recunoașterea facială ar trebui completată cu „straturi suplimentare de securitate”.

„Google a încercat recunoașterea facială pe telefoanele Android și au existat o mulțime de probleme în primele zile. Oamenii și-au dat seama că pot fotografia o persoană și prezenta fotografia camerei, pentru deblocarea telefonului. (…) Oamenii au făcut fotografii, pe care le-au animat”, a declarat Ken Munro, cercetător în domeniul securității în cadrul Pan Test Partners.

Totodată, Google a admis, pe site-ul unuia dintre produsele sale, că recunoașterea facială „este mai puțin sigură decât un PIN sau o parolă”.

(Foto: www.freestockphotos.biz)

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •